Tukijoitamme


Hyvät kisat jatkuivat
Kysely Suunto-Gamesin 2012 järjestelyistä

Suunto-Gamesin verkkosivuilla oli viikon verran kilpailujen jälkeen mahdollisuus vastata kyselyyn, jolla sai arvioida kisajärjestelyitä. Yhteensä 96 henkilöä vastasi kyselyyn. Vastausprosentti jäi varsin vaatimattomaksi, 9%:ksi (edellisenä vuonna 15%).

Vastaukset jaettiin kolmeen ryhmään: lapset eli sarjat H/D8-H/D16, nuoret aikuiset, sarjat H/D18-H/D21 sekä varttuneet eli sarjat H/D35- H/D90. Aktiivisimpia olivat varttuneet, 66 vastausta ja vastausprosentti  11,5% Nuoret aikuiset (20 vastausta, 6.1%) ja lapset (10 vastausta, 5.3%) eivät oikein puolustaneet nettisukupolvensa mainetta tässä kyselyssä.

Arviointi oli kolmiportainen: esimerkiksi kilpailukeskuksen toimintaa saattoi arvioida hyväksi, siedettäväksi ja surkeaksi. Hyvä takseerattiin kouluarvosanoin kympiksi, siedettävä seiskaksi ja surkea vastasi arvosanaa neljä. Ratojen arvioinnissa sopivasta poikkeavat arviot saivat arvosanan 5½. Vastaajat saivat myös kertoa vapaamuotoisia näkemyksiään, jotka seuraavassa tekstissä on osoitettu kursiivilla.

Tarkastelutapa on sama kuin viime vuoden Suunto-Gamesia koskevassa kyselyssä.

Kilpailukutsu ja -ohje

Kilpailukutsu ja -ohje olivat vastaajien mielestä selkeät ja ymmärrettävät.

Vastauksissa kritisoitiin kilpailuohjeen julkaisemista vasta kilpailuviikon maanantaina ...aika myöhään tulivat ohjeet
ja myös sitä, että lopulliset matkapituudet poikkesivat liikaa huhtikuussa julkaistuista alustavista tiedoista.

Eräs vastaaja oli nyreissään siitä, että ...kilpailuohjeissa ei mielestäni mainittu ainakaan selkeästi pysäköinnistä ja kuljetuksesta, vaan se piti hakea (eikä niin helposti) muualta sivustolta. Toisaalta sama henkilö toivoi kilpailuohjetta tiiviimmäksi. Erään vastaajan mielestä ...emit-lipukkeista ei puhuttu. No, sen sijaan ohjeessa mainittiin leimauksen tarkistuslipukkeiden olevan lähtöpaikalla.

Myös kritisoitiin sitä, että palkinnoista ei ollut riittävästi tietoa etukäteen. ...niin milloinkahan ne palkinnot sinne päivitettiin??? Voisivat olla jo kilpailukutsussa, ainakin montako palkitaan.

Pysäköinti ja bussikuljetus

Bussikuljetukset puhuttivat tänäkin vuonna, mutta tällä kertaa puhe oli yksinomaan myönteistä: ...paljon kiitoksia erinomaisesti toimineesta bussikuljetuksesta. Perheen kanssa oli ilo matkustaa, kun bussikyyti toimi hyvin. Ja toinen mielipide ...bussikuljetuksen toimivuus oli iso positiivinen yllätys!

Myös pyöräilymahdollisuutta kiiteltiin ...tulin polkupyörällä ja sillä pääsi kisakeskukseen asti. Tosin kaikki pyöräilijätkään eivät olleet ihan tyytyväisiä, sillä ...pysäköinti huonosti järjestetty. Oli vaikea löytää sopivan kokoista puuta mihin kytkeä polkupyörä.

Moni lapsi mainitsi toiveen päästä autolla kilpailukeskukseen asti. Sen sijaan nuorten aikuisten ja varttuneiden vastauksista löytyi vain yksi ainoa, joka ei lämmennyt bussikuljetukselle: ...kilpailukeskuksen valinta jostain paremmasta paikasta, jossa parkki lähellä kilpailukeskusta.


Lähtö ja viitoitukset

Lähdön toiminta sai kiitosta mutta lähtöpaikasta hieman napistiin ... hyttysiä vilisevässä paikassa ja toinen ... hyttyset pois lähtökarsinasta.

Lähtöviitoituksia niin lasten lähtöön kuin aikuistenkin lähtöihin pidettiin pitkinä.  Osa arvostelijoita tosin hyväksyi syyn, sillä  ...kaukanahan ne olivat (lähtö 1), mutta syyn ymmärtää hyvin. Onhan noita Ruuhijärven eteläpuolisia mäkiä jo tullut kolutuksi. Mutta oli niitäkin, jotka sanoivat asian suoraan: ...suhteettoman kaukana oli lähtö. 

Muutamalle tuntui olevan pieni ongelma se, että lasten lähtö ja aikuisten lähtö olivat eri suunnissa ...ainahan sitä toivoisi, että lasten lähtö olisi samaan suuntaan kuin muiden sarjojen. Helpottuisi tuo lähtöön saattaminen. Oleellista on kuitenkin, että lapsille löytyi hyvä maasto.

Runsaasti kiitosta saivat lähtöviitoituksen varrella olevat opasteet: ...hyvä, että oli lähtöviitoituksella ilmoituksia, paljonko on vielä matkaa.  Osa ei ollut havainnut viitoituksen varrella ollutta käymälää  ...ensimmäisenä päivänä olisin kaivannut WC:tä mutta en huomannut [sitä] viitoituksen varrella.

Muutamaa puhutti vielä loppuviitoitus ja sen selkeys ...viimeiseltä rastilta viitoituksia ei saisi olla kuin maaliin... ja toinen   ...loppuviitoitus ei selkein mahdollinen, vaikka itse siitä selviydyinkin kunnialla


Ratojen vaativuus

Suunnistuskilpailujen keskeinen asia, radat saivat taas erinomaiset arvioinnit.

Lapset suorastaan suitsuttivat kiitostaan ratamestareille: ...radat olivat todella hyviä, niitä oli kiva juosta. Ja toinen mielipide: ...TR-radan nelonen jyrkänteiden välissä oli hienoin rasti ikinä. Ainoa ratoja koskeva soraääni ...mittakaava 1:15 000 alle 18v liian vaativa  ei osunut kohdalleen, koska kaikissa lasten sarjoissa kartan mittakaava oli tuttu ja turvallinen 1:10 000.

Myös kaikki nuoret aikuiset pitivät ratoja onnistuneina:  ...mukavan haastava maasto ja radat ja hieno maasto muutenkin. Todella mukava oli suunnistaa. Ja toinen mielipide ...sunnuntain kisa 1:15 000-kartalla oli kyllä hyvä. Ratamestari oli ajan tasalla ja ei tehnyt pienipiirteisille alueille tuhottomasti rasteja, joka 1:15 000 kartalla olisi mennyt nyhräämiseksi. Mutta oli pientä kritiikkiäkin: Pääsarjojen keskimatkat eivät sisältäneet juurikaan todellisia reitinvalintatehtäviä. Toki maastokin oli melko laakea eikä antanut paljoa mahdollisuuksia haastavien reitinvalintavälien tekemiseen.

Lähes kaikki varttuneiden kommentit olivat myönteistä kuten ...hieno maasto, jonka antamia mahdollisuuksia ratamestari oli onnistuneesti hyödyntänyt. Ja toinen  ..."erilaiset" radat virkistävää vaihtelua.  Mutta olihan joukossa se vastarannankiiskikin ...kunnolliset rastipukit ja liput niin, ettei ne ole jossain mättään kolossa, oli surkea esitys tämän luokan kisoissa.

Eräs lasten vanhemmista kiitteli lasten ratoja: Lasten radat hienosti tehty. Huippu suoritus. Sen sijaan eräs toinen katsoi, että sarjojen HD13 ja HD14 radat olivat melko haastavia toisena päivänä. Lasten mielestä näin ei onneksi kuitenkaan tainnut olla.


Ratapituudet

Ratapituuksia pidettiin sopivina. Kaikkien lasten ja nuorten aikuisten mielestä ratapituudet olivat täysin kohdallaan. Asiaa ei edes kommentoitu.

Varttuneidenkin vähäinen kritiikki jakaantui liian pitkien ja liian lyhyiden kannalle.

Erään vastaajan mielestä ...on kiva että tarjolla on pitkiä ratoja ja toinen säesti: ...pitkiäkin matkoja tarvitaan. Sen sijaan kolmannen vastaajan mielestä toisena päivänä matka oli ...liian pitkä suhteessa Jukolan viestiin palautumiseen. Joku vielä aprikoi kokonaisuutta: ...kärkimenijöille turhan lyhyitä, ikävä kyllä hitaimmat viipyvät tosi pitkään

Tuloslaskenta ja palkintojen jako

Tuloslaskenta ja palkintojenjako saivat tämän vuoden Suunto-Gamesin huonoimmat arvosanat - ainoat alle kiitettävän.

Kritiikki liittyi väliaikojen tulostamiseen, tulosten julkaisemiseen sekä palkintoihin ja niiden jakamiseen.

Eräs vastaaja totesi, että ...tulospalvelu ei toiminut tällä kertaa ihan totutulla tavalla. Väliaikoja ei saanut kilpailupaikalla kumpanakaan päivänä. MTR:ää en sellaiseksi laske. Myös moitittiin sitä, että sunnuntain tuloksia ei ollut taululla erikseen. Tulosten julkaiseminen oli hidasta: ...lauantain tulokset netissä vasta myöhään iltapäivällä.

Palkintojenjaon järjestämisessä katsottiin olevan vielä kehittämistä ...lasten palkintojenjaossa saa vielä opastaa rastireittiläisiä lisää, kun pienimmät eivät ehkä ekasta kutsusta ymmärrä mihin pitää tulla, vaikka siinä vieressä ehkä seisovatkin. Ja aikuisten palkinnot olikin jo saatavilla, taululle kun ei tullut ilmoitusta sarjan olevan valmis. Yleisvaikutelma olisi silti hyvä.

Pari piikkiä kohdistui myös palkintojen laatuun: Satsatkaa palkintojen laatuun, kompassi, muki ja muki liian 'laihat' palkinnot. Ja toinen mielipide  ...palkintojen taso on heikentynyt ja palkintoja vähän, kyllä kaksipäiväisissä kisoissa voisi muillekin kuin ensimmäiselle olla jotain mukia parempaa...

Kilpailukeskus ja sen palvelut

Kilpailukeskusta kiiteltiin yleisesti ja siitä pidettiin ...harvinaisen viihtyisänä.

Sen sijaan pesupaikkaa moitittiin: ...pesu oli kaukana ja alkukantainen. Ja toinen mielipide ...kun kilpailumaksu on sama kuin muissa kisoissa, niin pitäisi saada kunnon pesu! Kolmaskin ...pesupaikka liian pitkän matkan päässä ja kyllä suihkun pitäisi kuulua tähän hintaan. Kritiikki tuli pääasiassa varttuneiden suusta, lapset ja nuoret eivät suihkujen puuttumista noteerannet yhtä lukuun ottamatta, jonka mielestä ...pillimehu loppui ja suihku oli liian kaukana.

Muu kritiikki olikin sitten aika vähäistä: kahvion hintoja pidettiin .. aika korkeina. Kuulutuksen volyymia olisi ehkä voinut kääntää suuremmalle ja pysäköintilippuja pitäisi olla ostettavissa myös kilpailukeskuksesta. Seuratelttojen pystyttämiskieltoa moitittiin, mutta ...onneksi sääennusteet eivät pitäneet paikkansa ja säästyttiin isoilta sateita.

Kuulutuksen vaimeutta koskeva kritiikki taisikin osua kohdalleen, koska useaan kertaan kuuluttajat muistuttivat, että pysäköintilippuja oli ostettavissa infosta ja kilpailuohjeesta poiketen seuratelttojakin sai pystyttää uhkaavan sateen takia.

Mikä oli parasta Suunto-Gamesissa

Vastaajilla oli mahdollisuus kertoa, mikä oli parasta Suunto-Gamesissa. Tulokset olivat varsin samansuuntaisia eri ikäryhmissä ja myös viime vuoteen verrattuna:

Kaikki arvostivat ennen kaikkea hyvää maastoa ja hyviä ratoja eli Suunto-Gamesin tavaramerkkejä.

Kolmanneksi eniten lapset kiittelivät iloisia toimitsijoita, johon varmasti on vaikuttanut Muksulan poikkeuksellisen mukava ja virikkeinen ympäristö. Sen sijaan aikuisten mielestä kolmanneksi parasta on ajankohta alkukesästä juuri ennen Jukolaa ja vasta sitten tulivat iloiset toimitsijat. 

Yleisesti ottaen Suunto-Gamesissa tunnutaan viihtyvän. Henki on hyvä ja järjestelyt toimivat. Siitä osoituksena muutama maininta: ...mukava leppoisa kisa, ...tunnelma, ...hyvin toimivat järjestelyt, ...hyvä kartta! , ... H65 Su Kaksi pitkää rastiväliä, olivat harvinaista herkkua ja vielä ...nettisivujen tiheä päivitys ennen kisoja ja kisapäivien aikana - kiitos!

Tarkastelua

Suunto-Games 2012 oli erinomainen suoritus. Kaikki arvostelut lukuun ottamatta tulospalvelua ja palkintojenjakoa olivat kouluarvosanoilla mitaten kiitettäviä. Kriittisimpiä olivat lapset, joiden antama yleisarvosana oli 9 (edellisenä vuonna 9+). Nuorten aikuisten yleisarvosana oli 9+ (10-) ja varttuneiden 9½ (9½).

Kyselyn vastausprosentti jäi tänä vuonna varsin alhaiseksi, 9%:ksi. Viime vuonna se oli sentään 15%. Tästä syystä kyselyn tuloksia on katseltava hieman varauksellisemmin kuin vuosi sitten

Eniten kritiikkiä aiheuttivat tuloslaskenta ja palkintojenjako. Niiden arvosana 8+ oli selvästi alempi kuin viime vuonna (9½). Suurin ärtymys näyttää aiheutuneen väliaikatulosteiden vaatimattomasta laadusta ja hitaasta verkkopäivityksestä. Tosin ajantasaisia tuloksia oli koko ajan verkossa, joskin yhdellä sivulla niihin johtava linkki oli lauantaina alhaalla. Muut linkit kuitenkin toimivat moitteetta. Lopulliset tulokset ja väliajat julkaistiin lauantaina klo 17.50 ja sunnuntaina klo 16.45. Lauantain tulosten julkaisua hidasti epäselvyys tulosluetteloon kohdistuneesta vastalauseesta ja sen vaikutuksesta.

Muutama vastaaja piti laadukkaita Suunnon Arrow-kompasseja, Arabian rastimukeja tai Finlaysonin pyyheyhdistelmiä liian vaatimattomina palkintoina. Useimpien vastaajien - lapsia lukuun ottamatta - mielestä palkinnot eivät kuitenkaan olleet kovin tärkeitä. Lasten sarjojen palkintojenjakoa kritisoitiin sekavana - ainakin lasten näkökulmasta.

Ilahduttavaa oli, että lähes kaikki suunnistajat näyttivät hyväksyneen bussikuljetukset avaimena hyvien maastojen äärelle. Joukkoliikenteen käyttötottumukset tosin heijastuvat vastauksissa, koska arvosana näyttää nousevan iän karttuessa. Joka tapauksessa kokonaisuudessaan bussikuljetuksista selvittiin loistavasti, mistä eittämättä kunnia lankeaa Mikko Miettiselle ja hänen tiimilleen.

Ratamestarit - niin aikuisten kuin lastenkin - voivat olla tuloksiin erittäin tyytyväisiä. Radat olivat sekä vaativuuden että pituuden osalta onnistuneet. Yleisarvosanat olivat molemmista 9½. Samalla hyvällä tasolla olivat arvosanat viime vuonnakin. Asiaa ei voi olla korostamatta liikaa, koska radat ovat varmasti Suunto-Gamesin menestystekijä tulevinakin vuosina.

Lähdön ja viitoitusten osalta saimme kritiikkiä viime vuoteen verrattuna. Pääasiassa se kohdistui lähtöviitoituksen pituuteen. Sen sijaan runsaasti kiitosta tuli jäljellä olevan matkan ilmoittamisesta. Jonkin verran pulinaa herätti myös loppuviitoitus, varsinkin siitä tehdyn vastalauseen takia. Tarkkaan katsoen valkoinen nauha kulki kyllä yhtäjaksoisesti viimeiseltä rastilta maaliin asti, joten sitä seuraamalla olisi varmasti osannut maaliin. Mutta kaipa se on niin kuin eräs kilpailuja sarkastisesti totesi. "viimeistään viimeisellä rastilla loppuu suunnistajalta järjenkäyttö, tosin monelta jo paljon aikaisemminkin".

Pari aivan uutta asiaa tuli kyselyssä esille: sunnuntain aloitusaika kello 10 näytti olleen muutamalle pitkämatkaiselle liian aikainen varsinkin kun bussikuljetuksen takia moni lähteä kotoa tavallista aikaisemmin. Toinen epäkohta liittyi pysäköintimaksuun. Se perittiin vain ensimmäisenä päivänä. Tästä syystä ainoastaan lauantaina kilpailleille se oli kaksinkertainen kun taas vain sunnuntaina kilpailleet pääsivät ilmaiseksi. Ehkä sittenkin olisi reilumpaa rahastaa molemmat päivät erikseen. Pienellä vaivalla eli lisäämällä kaksi henkilöä sunnuntaina pysäköintiin ja tulostamalla kahdenlaisia pysäköintilippuja päästäisiin varmasti kaikkien näkökulmasta reilumpaan lopputulokseen. Itse maksun suuruutta harva kritisoi - eihän se täydellä kuormalla liikuttaessa ole henkeä kohden kuin vain 75 senttiä päivässä.

Vastauksista nousi tänä vuonna esille uusi piirre - eräänlainen tietämättömyys suunnistuskilpailun kulusta. Esimerkiksi kilpailukutsuun toivottiin tietoja palkittavista ja kilpailuohjeeseen tietoja opastuksesta. Palkittavien määrä on riippuvainen sarjaan ilmoittautuneista eikä se ole vielä tiedossa kilpailukutsua julkaistaessa. Kilpailuohje taas julkaistaan periaatteessa vasta kilpailukeskuksessa eikä siihen ole tämän takia tarvetta lisätä tietoja opastuksesta kilpailupaikalle. Tieto opastuksesta on kilpailukutsussa sekä kilpailun verkkosivulla kohdassa opastus (huomaa myös joukkoliikenteen mahdollisuus) tai ajo-ohjeet. Ja niin oli tänä vuonna Suunto-Gamesillakin.

Lopuksi

Kysely osoitti, että suunnistuskilpailun pääasiat: maasto, radat ja tuloslaskenta olivat tälläkin kertaa kunnossa. Tosin nyt yksi näistä - tuloslaskenta taisi vastaajien mielestä hieman notkahtaa, vaikka sinänsä siinä ei mitään teknistä vikaa ollutkaan. Kyse oli enemmän tuloslaskennan "oheistuotteiden" riittämättömyydestä. 

Vastaajien antamat arvosanat olivat tuloslaskentaa ja palkintojenjakoa lukuun ottamatta hyviä. Hyvää yleisvaikutelmaa eivät sumenna yksittäiset kielteiset mielipiteet bussikuljetuksesta, pitkistä lähtöviitoituksista tai suihkujen puutteesta. Vai olemmeko me suunnistajat tottuneet liikaa "jukolatasoiseen" palveluun. Tavallisissa kisoissa joudutaan taloudellisista syistä sovittelemaan ja silloin ei voi millään olla kaikille mieliksi. 

Kiitämme lämpimästi kaikkia kyselyyn osallistuneita. Vastaukset painetaan visusti mieleen ja otetaan huomioon ensi vuoden kisajärjestelyissä. Tästä hyvänä esimerkkinä viime vuoden Suunto-Gamesin suurin kritiikin kohde maastojuotto. Tänä vuonna siitä ei tullut pienintäkään moitetta lämpimästä säästä huolimatta. Mutta olihan asian hyväksi tehtykin poikkeuksellisen paljon kuten tälle vuodelle tehdystä juottosuunnitelmasta käy hyvin ilmi.

Tervetuloa vuoden 2013 Suunto-Gamesiin.

kari sane
SG-2012 tiedottaja