Kommentit:

Ratamestarin päiväkirjasta...

Päiväkirjan alkuun

18.2.2020PITKIÄ VÄLEJÄ Ajatukseni pitkistä rastiväleistä kaikille radoille taitaa toteutua - kiitos Malminkartanon epäsäännöllisen korttelirakenteen. Rataluonnokset alkavat olla jo niin pitkällä, että enää säädän lopullisia rastinpaikkoja - ja toivon, ettei maaston tule yllättäviä työmaita tai muita sulkuja.

A-radalla on pitkä, reilu 700 metrin rastiväli, jolla on hyviä vaihtoehtoisia reittejä. Onnistuneen reitinvalinnan ohella tarvitset myös tarkkuutta, jotta pysyt valitsemallasi reitillä.

A-radalle mahtuu toinenkin pitkä, noin 500 metrin rastivali sekä vielä pari keskipitkää (yli 250 metriä) väliä. Ja kaikilla niillä on monta reittiä, joista valita.

Muille radoille on samoin tulossa tällaisia pitkiä "kuningasvälejä". F-radalla on lähes 700 metrin ja B-radalla kaksi reilut 500 metrin rastiväliä. Lyhyimmän eli C-radan suunnistajat saavat pohtia reitinvalintojaan kolmella keskipitkällä välillä.

alt-teksti
Näin suunnitellaan sprinttiradalle p i t k i ä rastivälejä.

13.2.2020ENNAKKOJUTTU Kaarelan alueen paikallislehti Tanotorvi julkaisi ennakkotiedotteen tulevasta Sprintti-Cupista otsikolla Tämä keväänä kaupunkisuunnistetaan Malminkartanossa.

alt-teksti
Tanotorvi epäilee kuvan lumiukon mahdollisuuksia toimia Sprintti-Cupissa rastivahtina 19.3.2020.

Viimevuotinen Kannelmäen tapahtuma houkuttelikin mukaan monia asukkaita, jotka hyvän kartan avulla saattoivat nähdä uusia piirteita omasta kotikaupunginosastaan. Myös Malminkartanon kujat ja korttelit voivat kartan avulla hyvinkin näyttää hieman toisenlaisilta kuin päivittäisiä tuttuja reittejä kulkemalla.

9.2.2020MAASTOKÄYNTI Hyvien sprinttiratojen avain on pääsy taloyhtiöiden pihoihin. Ilman pihoja rata on vain korttelisuunnistusta. Vasta rakennusten vinkkelit ja pensaiden sokkelot luovat oikean sprinttimaaston.

Ei riitä että ratamestari hankkii luvat. Lupien lisäksi "tontinhaltijoiden" on voitava luottaa suunnistajin. Ratamestarin on arvoitava, onko pihassa alueita, joihin suunnistajilla ei ole asiaa ja myös ymmärrettävä tontinhaltijain huoli istutuksista.

Olikin ihan mukava lähteä HOASin kiinteistöpalvelupäällikkö Johanna Laakkosen kanssa katsomaan, miltä HOASin pihat näyttävät suunnistajan ja toisaalta tontinhaltijan vinkkelistä.

Tunnelista pihalle
Pimeästä tunnelista avautuu näkymä pihalle. Uskon, ettei kenellekään tulee edes mieleen juosta istutusten yli. Tästä huolimatta merkitsen ne nauhalla.

Yllä näkymä, jonka rastille saapuva suunnistaja kohtaa. Ulos pimeästä tunnelista kirkkaaseen valoon juuri kun on ryhdyttävä tähyilemään rastipistettä. Mutta edessä on istutuksia, jotka kartan vihreä määrää kierrettäväksi.

Niinpä yhdessä päätimme auttaa tunnelista tulevaa suunnistajaa merkkaamalla istutukset kielletyn alueen nauhalla. Ei sitten tarvitse enää kartasta arvailla vihreän sävyä vaan sitä kummalta puolelta kierrät.

Varmin tae sille, että muutaman vuoden jälkeen pääsemme taas juoksemaan sprinttiä Malminkartanossa, on se, että itse kukin meistä noudattaa kartan merkintöjä. Näin hyvät välit tontinhaltijoihin säilyvät. Malminkartanossa on vielä monta mainiota sprinttireittiä, joille tämän kevään Sprintti-Cupin radat eivät osu.

Karttaa katsomassa
HOASin kiinteistöpalvelupäällikkö Johanna Laakkonen totesi, että istutukset ovat hyvin merkityt karttaan.

31.1.2020VIELÄ PARI LUPAA LISÄÄ Seura oli suunnitellut tekevänsä kaikille neljälle Sprintti-Cup -tapahtumalle kaupungin vaatimat ilmoitukset keskitetysti. Mutta aina kaikki ei mene kuten kuvitellaan. Vastuuhenkilölle asia oli tullut eteen yllättäen. Ja kun samaan syssyyn hänellä oli työpöydällä vielä yli 30 iltarastien ilmoitukset, niin lupasin keventää kuormaa hoitamalla Malminkartanon tapahtumat paperisodan tai pikemminkin digitaalisodan.

Pieneksi kahakaksi se kuitenkin taisi supistua - Helsingin kaupungin tapahtumailmoitus hoitui näppärästi yksinkertaisella sähköisellä lomakkeella. Siinä oli valmiina karttapohja, josta Malminkartano oli helppo rajata tapahtuma-alueeksi. Ja kun vielä sai käyttää viime vuoden tapahtumaa pohjana, niin eipä siinä montaa minuuttia mennyt. Suurin työ oli löytää vanhat salasanat, joilla lomakkeeseen pääsi kiinni. Alkuviikosta on päätös odotettavissa.

Tapahtumailmoituksen kartta
Tapahtumailmoituksen kartta. Se jopa kertoi, että tapahtuma-alueen koko on lähes 700 000 neliömetriä - kaipa silloin voi jo puhua suuresta tapahtumasta...

Hyvää tietoa kaupungin tapahtumailmoituksen tekijöille löytyy täältä.

Yhtä helppoa oli pyytää lupa tapahtumakeskukselle. Olin jo joulukuussa ollut yhteydessä Malminkartanon ala-asteen rehtoriin, kun pyysin lupaa saada käyttää koulun aluetta suunnistukseen. Toivottivat silloin tervetulleeksi.

Nyt lähetin rehtorille uuden viestin ja kerroin mitä meidän tapahtumakeskus sisältää: pari pöytää ja roskasäkin. Ja vielä vakuutin, että suunnistajat ovat siistiä väkeä. Lopuksi lupasin koululle ylijäänneet kartat oppilaiden liikuntatuntien käyttöön. Uskon, että saan rehtorilta vastauksen jo alkuviikosta.

22.1.2020LUVAT KUNNOSSA HOASin lupa tuli kuten ennakoin. Lupa oli tärkeä, koska ilman HOASin kolmea isoa aluetta ratasuunnittelu olisi kokenut melkoisen kolauksen.

HOASIN lupaan liittyi runsaasti ehtoja. Osa on periaatteessa hieman hankalia. Sellainen on esimerkiksi mahdollisissa kuvaustilanteissa huomioida ulkopuolisen henkilön yksityisyyden suojan. Eli jos siis otat kuvan kaveristasi leimaamassa rastilla, niin ehtojen mukaan HS vastaa siitä, että huomioit hänen yksityisyytensä.

Suurin osa ehdoista on ihan järkeenkäypiä kuten omaehtoisesti tarkastamaan käyttämänsä alueen ja reittien turvallisuuden sekä soveltuvuuden kaikille aluetta käyttäville kilpailun aikana. Tämähän on silkkaa ratamestarin työtä, vaikka onkin ehdoissa kovin juhlavasti lausuttu.

Yhtä ehtoa emme ehkä kuitenkaan noudata: poistamaan piha-alueelta/maasta kaikki kilpailunaikaiset roskat mainittujen kiinteistöjen alueelta. Ilmoitin, että varmasti poistamme tapahtumasta syntyvät roskat, mutta muiden roskien - vaikka ovatkin "kilpailunaikaisia", korjaamiseen eivät voimavaramme riitä.

Toki ehdot ovat kirjoitetut yleisesti - se on ymmärrettävää. Mutta silloin ne voivat johtaa myös monenlaisiin tulkintoihin - varsinkin niissä asioissa, joissa taustalla on lainsäädäntöä tai hyvien tapojen mukaista toimintaa. Sitäpaitsi ovathan nämä asiat olleet jo kauan Vastuullisen Suunnistajan kuten myös Vastuullisen Kilpailujärjestäjän huoneentaulussa. Nykyään se ei enää taida riittää.

16.1.2020SPRINTTIKARTAN UUSI KUVAUSOHJE Kansainvälinen suunnistusliitto (IOF) on uudistanut sprinttikartan kuvausohjeen. Siihen voi käydä tutustumassa esimerkiksi täältä.

Ohje on laaja, mutta tutustumisen arvoinen. Eniten kiinnitin huomioni sallittujen ja kiellettyjen vihreiden alueiden kuvausohjeeseen (4.4 Kasvillisuus). Se on muuttunut ja ainakin minusta huonompaan suuntaan.

Vanhassa ohjeessa myrkynvihreän värinen "kieltovihreä kuvasi aitaa tai vastaavaa, jonka läpi ei saanut mennä. Uudessa ohjeessa se on korvattu keskivihreällä värillä. Ero vaaleaan "puskavihreään" on pienentynyt. Käytännössä puskavihreällä kuvataan harvahko pensaikko, jonka läpi saa mennä. Myös sävyero oliiviin "pihavihreään on kaventunut.

Alla olevassa kuvassa on vuoden 2017 SM-sprintissä käytössä ollut sprinttikartta. Siinä ovat myös edellä mainitut kolme vihreää kuvaustapaa.

sprinttikarttamalliISOM2017-2
Vuoden2017 SM-sprintikartta.

HS:n joulukuun muistisprinttiharjoituksessa käytettiin Atte Lahtisen SM-sprintin kartasta tekemää automaattista muunnosta uuden kuvausohjeen mukaiseksi. Se on seuraavassa kuvassa. Vihreiden alueiden ohella siinä kannattaa kiinnittää huomio myös katuruskeaan värisävyyn.

sprinttikarttaISOM2020
Uuden ISOM2020 ohjeen mukainen sprinttisuunnistuskartta.

Kun sain kartan, purnasin Atelle uuden karttakuvauksen ulkonäöstä - erityisesti uudesta aiempaa tummemmasta katuruskeasta. Se mielestäni vähensi kontrastia mustaan ja siten huononsi kapeiden aukkojen havaittavuutta. Atte tekikin uuteen pohjaan pieniä muutoksia, jotka näkyvät seuraavassa kuvassa.

sprinttikarttaISOM2020.ver2.gif
Uuden ISOM2020 ohjeen mukainen sprinttisuunnistuskartta. Parannettu versio.

Atte: Tein myös väreihin pieniä muutoksia. IOF:n ohje sallii arvojen muuttamisen digitulostukseen, koska ”kaikilla tulostimilla on vähän omat värinsä”. Vaihdoin päällystettyjen alueiden ruskean SM-kartan arvoihin ja laskin rakennusten tummuutta niukasti.

Uusi pohja on parempi. Yllättävää, että näinkin pienillä "viilauksilla" kartan luettavuus parani huomattavasti. Mutta myös hieman pelottavaa, koska kaikilla ei välttämättä ole Aten silmää valita oikeaita sävyjä ja taitoa tulkita ohjetta.

Sprintti-cupin karttapohjaa en ole vielä nähnyt. Haluan kuitenkin uskoa, ettei se olennaisesti poikkea Aten parannetusta vaihtoehdosta.

Mitä mieltä Sinä olet uusista vihreän sävyistä ja uudesta katuruskeasta?

8.1.2020YHTÄ LUPAA VIELÄ KAIPAAN Nyt on aika lähettää "karhumakirjeet" eli ottaa uuddelleen yhteyttä isännöitsijöihin, joita en ole vielä tavoittanut. Listalla on noin kymmenkunta isännöitsijää, pääasiassa pienia talo- ja kiinteistöyhtiöitä, joiden alueiden puuttuminen ei ratkaisevasti vaikuta ratasuunnitteluun.

Ainoa, jolta ehdottomasti tarvitsen vielä luvan, on HOAS. Se hallitsee kolmea isoa aluetta ja on todella sääli, jos lupa jää saamatta. HOASin luvan saanti on aina vaatinut useita sähköposteja ja puhelinsoittoja, joten eiköhän lupa tälläkin kertaa irtoa.

Lupakarttani on vihertynyt suuresti sitten marraskuun lopun.

Lupatilanne 8.1.2010
Lupatilanne 8.1.2020. Vihreä väri kertoo, että lupa on saatu ja keltainen, että asia on vielä kesken. HOASin kolme tonttia merkitty.

RATAMESTARIN PÄIVÄKIRJA ALKAA TÄSTÄ

22.11.2020Matti lähettää viestin - ihan hymiön kera:

Ensi kauden kalenterin hahmotelma saatiin eilen kasaan. 16.3. olisi ajatus Sprintticup ja Firmasprintti Malminkartanossa. Olisiko tässä sinulle sopivaa puuhaa talvipäiviksi?  

Itseasiassa olinkin jo tätä odottanut. Oli helppo vastata myönteisesti. Lupasin myös hankkia alueiden käyttöluvat taloyhtiöilta ja yrityksiltä, jotta päästään myös pihoihin ja siten saadaan täyspainoiset radat. Seura hankkii keskitetysti luvat kaupungilta ja poliisilta kaikkiin HS:n Sprintti-Cup -tapahtumiin.

Hetken kuluttua tulee vielä toinen viesti:

Matti: Olisko todennäköinen kisakeskus Malminkartanon ala-asteen koulu, Puustellintie 6? Tämä lupien hakua varten

Samaa paikkaa olin itsekin ajatellut. Koulun piha on mitä mainioin tapahtumakeskus - siellä on katosta ja valoa sekä riittävästi tilaa. Viimeisen rastin paikkakin on jo katsottu.

Malminkartanon ala-asteen koulu
Malminkartanon ala-asteen koulu

Lisäksi asema on ihan vieressä, muutama sata metriä. Ja junat kulkevat 10 min välein. Pysäköintitilaa ei tosin ole mailla halmeilla, mutta se on informaatiokysymys, sen ovat HNC:n tapahtumat osoittaneet.

Matti: Kuulostaa oikein hyvältä! Viime keväänä Haagassa nähtiin, että julkisia käytettiin tosi hyvin kun oli asema vieressä. Todennäköisesti haet ja saat Malminkartanoon paljon lupia, joten tuore ja haastava maasto tulossa.

Heti seuraavana aamuna lähetän sähköpostit alueen suurimpien taloyhtiöiden isännöitsijöille. Valtaosa onkin jo "vanhoja tuttuja", koska olin heihin yhteydessä samalla asialla ennen SM-Sprinttiä. Kisojen jälkeen lähetin heille vielä kartan kiitokseksi. Joku saattaa sen vielä muistaakin. Loput lupapyynnöt lähtevät sitten kahden seuraavan viikon aikana.

Tästä voit vilkaista lähettämäni sähköpostin sisältöä - muuntelin sitä hieman sen mukaan, oliko vastaanottajana taloyhtiö, yritys tai julkinen toimija kuten koulu.

26.11.2020MUISTISPRINTTI Henkalta tulee yllättävä viesti:

Olisiko sinulla kiinnostusta tehdä radat sprinttitreeniin lauantaille 7.12.? Treeni olisi klo 10.

lisää Malminkartanossa pidetystä muistisprintistä...

Haussa olisi setti muistisuunnistukseen. Idea olisi, että karttaa saa katsoa vain rastilla, jossa pitäisi painaa olennainen tieto välistä mieleen ja suunnistaa lipulle.

Rata muodostuisi neljästä n. 1,5 kilsan lenkistä. Jokaisella olisi eri vaativuustaso muistin näkökulmasta. [..] Kiinnostaisiko tällainen rataprojekti?

Mikä ettei... Mietiskelen hieman sopivia HS:n alueita. Malminkartano on hyvä, mutta siellä on aina mentävä pihoihin eikä lupia ehdi saada kaikilta.

Mutta eivät ne muutkaan paikat ole häävejä; Kannelmäki on puhkijuostu, Pohjois-Haagaan ei mahdu kunnon ratoja, Etelä-Haaga on huono sprinttimaasto, se nähtiin viime keväänä. Länsi-Pasila kävisi, mutta sitä on jo paljon käytetty, Maunula voisi olla OK, siellä on kerrostaloja, samoin Ruoholahti, mutta sekin juostu liian moneen kertaan. Vattuniemi on hyvä ja vähän juostu ja siellä on paljon teollisuusalueita. Tosin se on hieman ahdas.

Ehdotan kuitenkin Malminkartanoa. Samalla päätän informoida isännöitsijöitä siitä, että nuoret harjoittelevat. Sillä saa jo paljon anteeksi. Mutta passaako Malminkartanon käyttö myös Matille?

En näe estettä Malminkartanon käyttöön. Sprintticup ja Firmasprintti eivät edellytä harjoittelukieltoa   (ainakaan vielä).

Asia klaari. Muistisprintin suunnittelu onkin uusi kokemus. Ja auttaahan se tulevan Sprintti-Cupin ratasuunnittelua. Aikaakin muistisprinttiin on tässä ihan runsaasti, vielä pari viikkoa.

4.12.2020MUISTISPRINTIN RADAT Muistisprintin radat ovat valmiit. Tein ohjeen mukaan neljä noin 1,5 km:n rataa: helppo on käytännössä kahden koulun kiertoa katulinjoja myöten. Kahdella keskivaikealla radalla toisella on pääpaino toteutuksessa ja toisessa sujuvalla suorituksella. Vaikealla radalla on näitä molempia.

Hankalinta oli löytää oikea asteikko. Tästä syystä pyysin raadilta kommentteja helposta ja vaikeasta radasta. Raati oli perin arvovaltainen eli Henkka, Kalle ja Jani

Raati oli sitä mieltä, että vaatimustaso on hyvä. [..] Helppo on riittävän helppo, ja vaativampaa sitten seuraavalla kierroksella. Vaikea näyttää myös hyvältä - mitä useampi uusi näkökenttä tulee eteen välin aikana, sitä enemmän testataan onko karttamuisti ja hahmotuskyky riittävällä tasolla. [..] Hyvä mittari vaatimustasossa lienee se, mitä suoraviivaisempi (helppo) reitti tai monimutkaisempi (vaativa) reitti on rastiväleille. Vaativassa on hyviä välejä, jotka haastavat kiertävän reitin jälkeen ottamaan rastin pensaan sisäpuolelta tms.

Lisäsin rasteille myös tavallisesta poikkevat koodit: A-radan ensimmäisen rastin koodi on A1, toinen A2 jne. Vastaavasti B-radalla B1 ja B2 jne. Nyt rastinumeron viereen ei enää tarvitse lisätä rastikoodia.

Tällaisten koodien käyttö oli mahdollista, koska kaikilla radoilla oli omat rastit. Olipa ensimmäinen kerta vaatimattomassa ratamestarihistoriassani, kun ei tarvinnut tinkiä ratojen laadusta käytettävissä olevien rastien määrän takia!

Muistisprintin rastiliput valmiina
Muistisprintin rastiliput valmiina. Yhteensä 36 kappaletta sekä lähtö- ja maalilippu. Huomaa rastikoodi, joka on porkkanateipillä kiinnitetty rastilippuun.

6.12.2020 klo 19.12 Rastiliput valmiina maastossa. Lähetin Henkalle myös Ratamestarin ajatuksia sekä rastivälianalyysin, jonka verkko-osoite kerrotaan osanottajille vasta harjoituksen jälkeen.

7.12.2020 En päässyt yhteensattumien takia itse seuraamaan harjoituksen kulkua, mutta pääpiirteittäin se oli sujunut ihan mukavasti. Ainoa takapakki tuli siitä että saamani ohje:

... muistisuunnistukseen. Idea olisi, että karttaa saa katsoa vain rastilla, jossa pitäisi painaa olennainen tieto välistä mieleen ja suunnistaa lipulle.

...johti minut hieman harhaan. Karttaa saikin katsoa heti kun sai lipun näkyviin. Tästä syystä olisin muutamassa paikassa valinnut rastipisteen toisin tai ainakin sijoittanut lipun näkyvämpään paikkaan.

Kartan katsominen muistisuunnistuksessa heti sen jälkeen, kun on nähnyt lipun, johtaa lajinmukaisen toimintaan - pysähdyshän sprintissä on (aina) virhe...

lisää Malminkartanossa pidetystä muistisprintistä...


28.11.2020 ISÄNNÖITSIJÖILTÄ Sähköpostiin on putoillut vastauksia.

Terve Kari, Asunto Oy Renginkujalla ei ole suunnistustapahtumaa vastaan, päinvastoin. Kiitokset (KCP-Isännöinti)

Kaikki minulla olevat yhtiöt joilta tontin käyttölupaa suunnistustapahtumassa pyydettiin, ovat luvan antaneet ja toivottavat oikein mukavaa tapahtumaa teille! (Isännöinti Saarinen

Tämä sopii meille. Toivotan Teille hyvää suunnistuspäivää 7.12.2019 ja 19.3.2020. (Heka Länsi)

Näyttää hyvältä. Kun saa tällaisia vastauksia, ei voi olla muuta kuin kiitollinen hyvin jatkuneesta yhteistyöstä alueen isännöitsijöiden kanssa

30.11.2020 Matilta tulee taas viesti:

...uups, olen ilmeisesti antanut sinulle väärän päivämäärän Sprintticupin on tarkoitus pyöriä vanhaan tapaan torstaisin eli oikea päivä on tietysti 19.3. pahoittelen sählinkiä

Ei haittaa! Hieman olin ihmetellyt aiempaa päivämäärää, koska Sprintti-Cupit on perinteisesti juostu torstaisin. Kaipa maanantai eli iltarastien viikonpäivä olisi ollut ihan hyvä sekin. Täytyypä korjata tieto isännöitsijöille alkutalvesta kun lähetän heille väliaikatiedotteen. Ei taatusti vaikuta luvan saatiin, sillä taloyhtiön puutarhajuhlia harvoin pidetään maaliskuussa...

30.11.2020Vajaassa viikossa lähes puolet talohtiöistä on vastannut myönteisesti. Tilannekartani näyttää ihan hyvältä, alla esimerkki Piianpuiston eteläpuolella olevalta alueelta. Se on reilut kolmasosa koko alueesta ja sitäpaitsi Malminkartanon parhainta sprinttimaastoa.

Lupatilanne kahden päivän kuluttua
Lupatilanne viikon kuluttua. Vihreä: lupa saatu, Keltainen: viesti lähtenyt, Punainen: viesti ei vielä lähtenyt.

Alkuvalmistelut on tehty. Kaikki on nyt mallillaan. Nyt vaan fillaroimaan pitkin ja poikin Malminkartanoa, jotta saan hyvän käsityksen myös "sprintti-Malminkartanosta". Onhan aluetta tullut muuten kuljettua ristiin rastiin jo yli 40 vuoden ajan.

10.12.2019PITKIÄ RASTIVÄLEJÄ Nyt kun muistisprintti on saatu kunnialla hoidettua, on aika palata pääasiaan eli Sprintti-Cupin ratasuunnittelun pariin. Jo tässä vaiheessa olen päättänyt, että kaikilla radoilla on yksi pitkä rastiväli. Malminkartanon korttelirakenne sopii tähän aivan erikoisen hyvin, sillä se on kaikkea muuta kuin säännöllinen - kaukana perinteisestä 90 asteen ruutukaavasta.

Sitäpaitsi pitkä rastivälit, joiden aikana joutuu jatkuvasti tekemään pieniä reitinvalintoja, on parasta sprinttisuunnistusta. Olenkin aina peukuttanut HNC:n ratamestareita, jotka onnistuvat kerta toisensa jälkeen loihtimaan ratoihin hienoja, jopa toista kilometriä pitkiä rastivälejä.

Olen myös vuosikausia ajanut fillarilla Malminkartanon poikki luoteesta kaakkoon eikä minulla vieläkään ole oikein varmuutta siitä, mikä olisi silloin paras kulkureitti. Ehkä se nyt selviää.

15.12.2019SUUNNISTAJIA MALMINKARTANOSSA Isännöitsijöiden vastauksien joukossa oli kolme oikein mukavaa vastausta. Yhdessä kerrotaan, että Pihkaniskat on keväällä järjestämässä yritykselle suunnistuskurssia. Toivotan heidät tervetulleeksi Sprintti-Cupiin "käytännön lähiharjoitteluun", toisessa alettiin keratä joukkuetta Firma-Sprinttiin ja kolmannessa isännöitsijä kertoo laittaneensa asian taloyhtiön hallitukselle päätettäväksi ja suunnistuksen jonkinasteisena harrastelijana näen tämän tapahtuman enemmän kuin tärkeäksi, joten pidän huolen, että saatte tiedon pian.

Tällaiset vastaukset kertovat, että Malminkartanossa on runsaasti suunnistuksen ystäviä. Ja kun vielä otetaan huomioon, että HOASin opiskelijoiden joukossa on taatusti suunnistajia - sen verran heitä silloin tällöin näkee lenkillä Mätäjoen ympäristössä ja Malminkartanon huipulla, niin uskallan kuvitella, että Sprintti-Cupissa onkin tällä kertaa tavallista enemmän osanottajia lähiympäristöistä.

18.12.2019VANHA KARTTAMalminkartanon karttaa käytettiin SM-kisoissa vain karsintaan. Lisäksi H45- ja D35- ja vanhemmat sekä D16- ja nuoremmat juoksivat vain radan itäpuolella. Pisimmätkään radat eivät ulottuneet alueen länsireunan kortteleihin, joten siellä on Helsingissä jo harvinaiseksi käynyttä koskematonta sprinttimaastoa.

Vanhan kartan - niiltä osin kun se oli käytössä SM-kisojen karsinnassa, saat näkyviin näpäyttämällä alla olevaa kuvaa. Kartta on tarkkuudeltaan vain 125 dpi, joten sillä ei juuri suunnisteta. Kunnon kartan saat sitten Sprintti-Cupista.

Vanha kartta
Suurenna kuvaa näpäytyksellä.

22.12.2019KARTOITUSTA Kiertelin alueella katselemassa rakennustöitä. HOASin talojen peruskorjaus Viljelijäntiellä näyttää tulevan maaliskuuhun mennessä valmiiksi. Sen sijaan Piianpuiston eteläpuolella olevan päiväkodin remontti kestää ainakin kesään asti. Merkitsen työmaan karttaan kielletyksi alueeksi.

Radan itäpuolella on laaja kortteli, joka SM-kisoissa oli rakenteilla. Kartassa on tällä kohtaa iso marjapuuronvärinen alue. Talot ovat jo pystyssä ja pihat saatu valmiiksi. Hienoa yhtenäistä "sprinttipihaa" koko alue. Tuskin aluetta kuitenkaan ehditään kartoittaa maaliskuuhun mennessä, joten marjapuuroläiskä säilyy kartassa.

Uusi kortteli
Uudet korttelipihat odottavat kartoittajaa

Tulikin mieleen ajatus, että kunhan Sprintti-Cup on ohi, niin kauniina kevätpäivinä voisi kokeilla, minkälaista olisi tehdä sprinttikartta tästä alueesta. Eikös se niin ole, että jos haluaa oppia hyväksi suunnistajaksi, kannattaa ryhtyä ratamestariksi mutta jos haluaa taitavaksi suunnistajaksi, niin silloin on kannattaa tehdä karttaa.

Sivun alkuun       Päiväkirja jatkuu tästä