Lähdössä tehtäviin
Maastovalvontaporukka lähdossä tehtäviinsä

SM-sprinttiin maastovalvojaksi!

Ilmoittaudu maastovalvontatehtäviin täällä:
https://helsinginsuunnistajat.myclub.fi/flow/events/565581
tai sähköpostitse

TERVETULOA MAASTOVALVOJAKSI

Maastovalvonta on ratkaisevan tärkeä tehtäväosa SM-sprintin kisajärjestelyjä, ja sinne tarvitaan jokaisen kynnelle kykenevän panosta mukaan. Tavoitteena nimittäin on saada kokonaista sata (100) valvojaa maastoon sunnuntaipäiväksi!

Tehtävät ovat erilaisia, osassa tarvitaan suunnistustaitoa, osassa ei, ja niihin voikin pyytää vaikka kaveria tai naapuria mukaan (vaikka sitä naapuria, jota olet kesällä jeesannut terassitalkoissa). Alla tarkempaa kuvausta tehtävistä ja valvontapäivän kulusta.

Jos et pääse koko päiväksi, ilmoittaudu aamu- tai iltapäivävuoroon (kirjoita viesti alareunan viestikenttään). Kätevintä tietysti on, jos pystyt hoitamaan sekä karsinnan että finaalin valvontaa.

Tule mukaan tekemään kaksinkertaista historiaa! Kisa on ensimmäinen suunnistuksen SM-kisa Helsingin kaupungin rajojen sisällä, ja sen maastovalvonta on suurin yksittäinen toimitsijatehtävä seuran historiassa.

Tervetuloa!

Henkka
Henrik Tala
Maastovalvonnan päällikkö, ratamestariryhmän johtaja

Rastivalvoja
Rastivalvoja on asettunut tyylikkäästi taustalle

TAVOITTEET

Jokaisella valvojalla on merkittävä rooli kokonaisuudessa. Valvonnan tavoitteena on toteuttaa kolme tehtävää:
 • Taata tasapuolinen kilpailu kaikille osanottajille.
 • Estää suunnistajia törmäämästä autoihin, pyöräilijöihin, jalankulkijoihin ja pihoilla syyspäivää viettäviin asukkaisiin ja perheisiin.
 • Ehkäistä suunnistajien pihoille, istutuksille ja muulle rakennetulle ympäristölle aiheuttamat vahingot.
 • ALUSTAVA AIKATAULU

  7:30 Kokoontuminen, tehtävänjako, ohjeistus (Kisapaikka julkistetaan elokuussa)
  7:50 Siirtyminen valvontapaikoille, aluevalvojien tarkistuskierrokset
  8:30 - 9:00 Tarkistusjuoksut
  9:00 Maastovalvonta valmis karsintakisaan
  9:30 Ensimmäinen lähtö
  10:45 Viimeinen lähtö
  n. 11:15 Maaston purku, nopea huolto

  12:05 Siirtyminen uusille valvontapaikoille, aluevalvojien tarkistuskierrokset
  12:20 Tarkistusjuoksut
  12:40 Maastovalvonta valmiina kisaan
  13:00 B-finaalin ensimmäinen lähtö
  15:00 A-finaalin ensimmäinen lähtö
  16:30 Viimeinen lähtö
  n. 17 Maaston purku, viitoitusten ja muiden merkintöjen poistaminen

  Tehtävärajaus
  Jokaisella maastovalvojalla on oma tärkeä tehtävänsä

  TEHTÄVISTÄ

  Rastivalvoja vie rastin tai rastit paikoilleen ja valvoo, että ne pysyvät paikalleen kisan ajan. Lisäksi rastivalvojalle voidaan antaa tehtäväksi valvoa myös jotain kiellettyä ylitystä, yleensä aitaa tai pensasaitaa. Jos kilpailija on ylittämässä sellaista kohdetta, ensisijaisesti pyritään puheella estämään ylitys, mutta jos se ei onnistu, valvoja tekee hylkäysesityksen ryhmän pomolle.

  Rastivalvojan tulee myös valvoa yleistä liikkumisturvallisuutta rastin ympäristössä. Lähinnä on huolehdittava, että muut liikkujat huomioivat nopealiikkeiset suunnistajat riittävän hyvin. Koskee jalankulkijoiden ohella myös pyöräilijöitä, joita on hyvä neuvoa ajamaan rauhallista vauhtia, sekä parkista lähteviä autoilijoita, jotka eivät helposti näe 12-vuotiasta auton taakse juoksevaa suunnistajaa.

  Ennakoi vaaratilanteet! Muita liikkujia on puhuteltava, neuvottava, ohjattava, varoitettava tai tarvittaessa jopa KIELLETTÄVÄ menemästä ilmeisen vaaralliseen tilanteeseen. Parempi että pienen lapsen äiti suuttuu kuin että lapsi jää suunnistajan jalkoihin. Toki kaikki kanssakäyminen on syytä tehdä aina ystävällisessä hengessä, sillä maastovalvojat ovat myös markkinoimassa lajia ja seuraamme. Myös suunnistajia voi varoittaa, jos se vaikuttaa tehokkaammalta keinolta.

  Hyvä tapa lähestyä muita liikkujia on esimerkiksi tällainen:

  ”Hei, meillä on tässä suunnistuskilpailut, joten on hyvä katsoa ympärilleen kun siinä liikkuu / kiertää ehkä toista reittiä / seistä vähän sivummalla / jäädä ihailemaan hetkeksi Suomen parhaiden menoa. Kiitos!”

  Rastivalvoja
  Tällä rastivalvojalla on mukavat oltavat

  Hylkääjän työnkuva on muuten sama kuin edellä, mutta hänelle ei ole rastia valvottavana, vaan on keskityttävä vain kilpailijoiden liikkumisen valvontaan, onnettomuuksien ja sääntörikkomusten ehkäisemiseen sekä viime kädessä hylkäämiseen.

  Liikenteenpysäyttäjä valvoo suojateiden ja muiden jalankulkijoille etuoikeutettujen kulkua, eli pysäyttää autot, jotta suunnistajat pääsevät sujuvasti tien ylitse. Ensimmäisinä kaduillaan olevien pysäyttäjien olisi hyvä myös mahdollisimman paljon puhua autoilijoille, esimerkiksi tähän tyyliin:
  ”Hei, meillä on tässä suunnistuskilpailut. Edessä on monta suojatietä, johon suunnistajat tulevat vauhdilla oikealta/vasemmalta (selvitä aluevastaavalta!), osa suojateistä on valvottu, mutta ei kaikki, mutta selviät hyvin kunhan ajat hitaasti ja katsot tarkkaan suojatien kohdalla. Kiitos yhteistyöstä!”

  Liikenteenpysäyttäjät
  Liikenteenpysäyttäjät ovat näkyvä osa tapahtumaa.

  Tarkistusjuoksijat juoksevat läpi tarkistusradan ennen kisaa, tarkistavat rastien sijainnit ja koodit ja siirtyvät sen jälkeen valvontapaikalleen (kuivat päälle ripeästi).

  Ilmoittaudu maastovalvontatehtäviin täällä:
  https://helsinginsuunnistajat.myclub.fi/flow/events/565581
  tai sähköpostitse

  (HT)