Kesällä järjestetään ympäri Suomea viikoittain kansallisia kilpailuja, joissa on aina myös nuorten sarjoja. Tiedot kilpailuista ja niiden järjestäjistä löytyvät Suomen suunnistusliiton IRMA-järjestelmästä.

Nuorisojaosto järjestää yhteiskuljetuksen ja/tai niiden yhteydessä kilpailuleirin muutamiin kansallisiin kilpailuihin vuosittain. Näistä kisamatkoista lähetetään erikseen lisää tietoa. Tällaisia kilpailuja ovat vuonna 2013

  • FinnSpring
  • Särkänniemisuunnistus
  • Turun nuorisoviesti
  • Oravatonni

Ennen kilpailua

Kansallisiin kilpailuissa edellytetään, että osallistujalla on Suomen Suunnistusliiton kilpailulisenssi (Nuori Suunta-kortti). Kilpailulisenssin lunastamisesta on erilliset ohjeet.

Kilpailuihin tulee ilmoittautua ennakkoon IRMA-järjestelmää käyttäen viimeistään noin 10 päivää ennen kilpailua. Poikkeuksena tähän on nuoret-avoin sarja, jonne voi ilmoittautua paikan päällä, ja joissain kilpailuissa myös RR-sarja.

Ilmoittautuessa pitää valita sarja ja ilmoittaa Emit-kortin numero. Jos omaa emit-korttia ei ole, kilpailunjärjestäjät vuokraavat sellaisia. Ilmoittautumisen lopuksi merkitkää ruksi sarakkeeseen “Seura maksaa” ja valitkaa ilmoittautumisen hyväksyminen.

Muutama päivä ennen tapahtumaa, käykää katsomassa kilpailun järjestäjän verkkosivulta kilpailuohjeet ja ainakin seuraavat tiedot: kilpailukeskuksen osoite tai ajo-ohjeet, käveltävien matkojen etäisyydet pysäköinnistä kilpailukeskukseen ja kilpailukeskuksesta lähtöön (lähtöihin) ja tietenkin järjestämän antama lähtöaika.

Kisapaikalla

Kisapaikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin ja sieltä kannattaa etsiä löytyisikö jostain HS:n “leiriä”; toisinaan seuran jäsenillä on mukanaan seurateltta, toisinaan seuran viiri, mutta vaikka nämä puuttuisivatkin, melkein kaikissa kisoissa voi tavata muita seuran jäseniä, jotka ovat pystyttäneen jakkararinkkansa jonnekin päin kilpailukeskusta. Siellä voi kysyä neuvoa kokeneemmilta kisäkävijöiltä.

Kilpailukeskuksesta lähtöihin menevä reitti on viitoitettu, ja viitoitus lähtee keskeisellä paikalla olevalta opaspaalulta. Kisoissa käytetään usein neljällä hakaneulalla kiinnitettäviä kilpailunumeroita. Ne jaetaan itsepalveluna, ja jakopaikka on kerrottu kilpailuohjeissa; se voi olla opaspaalun lähellä tai se voi olla lähdöissä.

Lähdössä kannattaa olla ainakin 10 min ennen ilmoitettua lähtöaikaa. Noin 5 min ennen lähtöaikaa lähdön toimitsijat huutavat lähtijöiden nimiä ja pyytävät heidät lähtökarsinaan. Karsinassa edetään toimitsijoiden ohjeiden mukaan kiireettä minuutin välein toiminnasta toiseen. HD14 ja tätä nuoremmat saavat tutustua rataansa ennen lähtöä.

Lapsen lähdettyä metsään, huoltajan kannattaa siirtyä loppuoran varteen tai maaliin kannustamaan ja ottamaan lapsi vastaan. Maalissa lasten on mahdollista jutella radasta ja suorituksesta (Miten meni?) järjestävän seuran ohjaajan kanssa.