Elokuusta 2017 alkaen voit kehittää suunnistustaitojasi Iltarastien taitotreeneissä. Taitotreeni on Iltarastien erikoiskartta, jonka rata on toteutettu tapahtuman normaaliratojen rastipisteillä mutta karttapohjaa on käsitelty tiettyyn harjoitukseen sopivaksi. Treenikartalla tuttukin maasto tarjoaa aivan uusia haasteita.

Esimerkkinä taitotreenistä Pirkkolan liikuntapuistoa ilman polkuja ja ulkoiluteitä:

Taitotreenejä järjestetään liikuntapuistojen maastoissa (Pirkkola, Paloheinä, Vetokannnas, Laakso, Postintaival, Kivikko, Herttoniemi). Tarjolla on yksi treenikarttojen vaihtuvista teemoista. Taitotreeni-karttaan on valmiiksi painettu yleensä noin 6km rata (T2) sekä tästä oikaisulla lyhennetty noin 4km rata (T1).

Treenikarttoja on käytössä rajoitettu määrä, karttamaksu on sama kuin normaalikartoilla.

 

Taitotreenien karttamestarin vinkit

Haastattelussa taitoreenien karttamestari Jyrki Louhi.

Kerro vähän taustoja taitotreeneistä

Idea taitotreeneistä lähti siitä että Iltarastien ratamestari on tehnyt ison työn miettimällä hyvät rastipisteet ja viemällä liput ja emitit metsään. Samoilla rastipisteillä voitaisiin tarjota haastavampia harjoituksia niille, joille Iltarastien perusradat ovat jo liian helppoja tutuissa Keskuspuiston maastoissa.

Mikä on ensimmäisen taitotreenin (Pirkkola 14.8.) idea?

Tällä kertaa taitotreenin kartasta on poistettu kaikki polut, pururadat sekä valtaosa pyöräteistä. Eli nyt tuttu maasto on tavallista haastavampi, kun polut ja pyörätiet eivät ole helpottamassa reitinvalintoja ja kartanlukua.

Kartalla on siis kuitenkin osa pyöräteistä?

Pyörätie ovat tosiaan näkyvissä autoteiden ylityksissä turvallisuuden takia. Merkittyjä ylityskohtia on käytettävä. Samoin pyörätiet ovat näkyvissä siirtolapuutarhan kohdalla niin että viljelty alue voidaan kiertää sujuvasti pyöräteitä pitkin.

Miten suunnittelit radat tähän treeniin?

Käytössä ovat normaalit Iltarastien rastipisteet. Rastivälit on koitettu katsoa niin että ihan rastiväliviivan lähellä ei ole rastiväliviivan suuntaisia selkeitä polkuja tai pyöräteitä.

Mikä on hyvä taktiikka Pirkkolan ilman polkuja -taitotreeniin?

Kannattaa lähteä sillä asenteella että edessä normaali metsämaasto ja lukea kartalla olevia kohteita sen mukaan. Kompassia tarvitaan enemmän kuin Pirkkolassa yleensä. Rastinotossa tarvitaan ehkäpä myös tavallista enemmän tarkkuutta.

Mikä on haastavinta Pirkkolan harjoituksessa?

Pitäisi kokoajan yrittää suunnistaa kartalla olevien kohteiden mukaan ja olla välittämättä siitä että vastaan tulee polkuja, pyöräteitä ja pururatoja joita kartassa ei ole.

 

Taitotreenit syksyllä 2017

Alustava suunnitelma ensimmäisiin taitotreeneihin syksyn 2017 aikana:

14.8.  Pirkkola – ei polkuja/ulkoiluteitä
28.8.  Vetokannas – väylä
4.9.  Pirkkola – viiva
18.9.  Paloheinä – suunta
8.10.  Postintaival – rastinotto
15.10.  Kivikko – käyrä (ja syvät vallihaudat)

Taitotreenistä ilmoitetaan tarkemmin aina Iltarastit-tapahtuman ennakkotiedoissa. Päätämme taitotreenien jatkosta syksyn palautteen ja kävijämäärien mukaan.

Taitotreenien karttamallit

Rastinotto. Runsaasti lyhyitä rastivälejä. Tarkoitus keskittyä rastinottamiseen.

Viivasuunnistus. Kartalla viiva, jota ei merkitty maastoon, mutta jonka varrella muutama rasti. Tarkoitus edetä maastossa tarkasti viivaa pitkin

Käyräkartta. Kartalla vain käyrät. Tarkoitus edetä maaston muotojen avulla.

Väyläsuunnistus. Rastivälistä näkyvissä vain kapea väylä, jotka pitkin edetään. Väylä voi myös mutkitella.

Suuntaharjoitus. Rästiväli piilossa. Edetään suunnalla rastille.

Ei polkuja. Polut ja pyörätiet poistettu kartasta. Tarkoitus suunnistaa maasto kohteiden avulla.

Suunnistusvedot. Lyhyitä muutaman rastin peräkkäisiä ratoja. Tarkoitus on juosta jokainen rata vetona kilpailuvauhtia ja sen jälkeen kevyesti seuraavan vedon lähtöön palautellen seuraavan vedon lähtöön.