Iltarastit lahjakortti

Iltarastit Sarjalippu on lahjapaketti, joka muistetaan koko suunnistuskauden!

Sarjalippu sisältää 7 käyntiä Iltarastit- ja Firmaliiga-tapahtumissa (35 tapahtumaa kauden aikana). Sarjalipun käyttäjä pääsee suoraan Iltarastit Express-kaistan kautta jonottamatta maastoon ja maksuvälineeksi riittää pelkkä oma emit-kortti.

Anna lahjaksi tai lisää omaan toivelistaasi.

Lue lisää >>

GPS-uutinen sai hyvän vastaanoton


Henkilökohtaisten GPS -laitteiden käyttöä on aiemmin rajattu huippusuunnistuksen päätapahtumissa ja World Ranking – tapahtumissa. IOF:n uusi ohje mahdollistaa urheilijan GPS-avusteisen tiedonkeruun toiminnastaan, mikäli kisajärjestäjillä ei ole jotain erityistä, perusteltua syytä tätä kieltää. Uudistus astuu voimaan vuoden 2017 tammikuussa.

Sujuvan toiminnan edellytykset vaihtelevat suunnistussuorituksen aikana. Kesän MM-kisojen viesteissä saimme seurata, kuinka järjestäjien käyttämä GPS-teknologia esitti suunnistajan lineaariset kulut maastossa samalla, kun oli selvästikin kadottanut paikkatietonsa viestin kärkikahinoissa. Kun välittömän ymmärtämisen mahdollisuus ikään kuin liukenee ulottuvilta, herääkö kiusaus dialogiin henkilökohtaisen GPS-rannetietokoneen kanssa? Tuore uudistus herätti seuran pikagallupissa silti pelkästään positiivisia mietteitä. Vastaamaan ehtivät Einari Heinaro, Olli Ojanaho ja Topi Raitanen.

Seattlen seuduilla harjoitteleva ja sieltä sähköpostitse tavoitettu Einari oli GPS-uudistuksesta lähinnä ilahtunut.

– Näen tuon GPS-kellojen käytön sallimisen pelkästään positiivisena asiana. En usko, että nykysuunnistuksessa GPS:stä on mitään hyötyä suorituksen aikana – tai voi siitä olla, jos on täysin eksyksissä. Siinä vaiheessa peli on silti melko pitkälti menetetty kärkisijojen suhteen.

Treenien lomassa ehti Ollikin hetkeksi viivähtämään GPS-pohdintoihin – viikko kuluu Tampereella harjoitellessa ensi kesän nuorten MM-kisojen tyyppimaastoissa.

– En usko, että GPS-kelloista voisi varsinkaan huipputasolla olla mitään apua suunnistukseen, joten uudistuksella ei sinänsä liene suurta merkitystä. Lähes kaikki urheilijat haluavat kuitenkin käyttää GPS-kelloa suorituksen jälkianalyysia varten tai kerätä sykedataa, joten siinä mielessä uudistus on positiivinen. En usko, että sääntöuudistuksesta tulee mitään ongelmia. Sen sijaan jälkianalyysissä GPS:stä on merkittävä hyöty, sillä vertailemalla omaa reittiä muiden reitteihin voi saada selville, missä itse on onnistunut ja missä on kehitettävää.

Topi ei ole kertomansa mukaan sääntömuutokseen ehtinyt juuri perehtyä eikä ihmekään

– Tosiaan suoritan varusmiespalvelusta Kaartin Jääkärirykmentissä Urheilukoulussa. Ensimmäinen kuukausi on takana ja kiirettä on pitänyt. Kunhan peruskoulutuskausi loppuu, niin päivärytmikin alkaa löytyä!

– Jos järjestäjä ei tarjoa GPS-laitteita, niin silloin omien laitteiden käyttö tulisi olla sallittua. Näin suorituksensa pystyy analysoimaan ja viemään omaa taidollista puoltaan eteenpäin.

Erilainen liikuntatunti!

Liikuntapäivänä sisäsuunnistusta koulujen omissa liikuntasaleissa.

Parina talvena olemme suunnistuttaneet lapsia  koulujen omissa liikuntasaleissa. Tulokset ovat olleet niin rohkaisevia ja innostavia, että tarjoamme sellaisia tänä talvena muillekin kouluille. Tapahtumat sopivat parhaiten 2 – 4-luokille, mutta ovat radoista ykkösetkin selvinneet, vitoset ja kutosetkin kirmanneet innolla. Erään opettajan suulla: “Niin yksinkertainen toteutus ja niin mahtava juttu”.
(more…)

Huippusprinttien sarja Helsingissä 2017

Helsingin Suunnistajat järjestää suunnistuksen SM-sprintin 17.9.2017 Helsingissä. Tavoitteenamme on järjestää mieleenpainuva ja vaativa SM-kilpailu, todellinen kaupunkisprintti ensimmäistä kertaa pääkaupungissa. Helsingissä ei ole järjestetty suunnistuksen SM-kisoja yli 80 vuoteen.

HS järjestää kevään ja kesän 2017 aikana myös kaikille avoimia SM-sprintin esitapahtumia. Nämä 6 vaativaankin makuun sopivaa sprinttiä pidetään kaupunkialueella uusilla sprinttikartoilla. Päivämäärät ja paikat ilmoitetaan myöhemmin Helsingin Suunnistajien verkkosivuilla.

Tähän tapahtumakokonaisuuteen on varattu yhteensä seitsemän maastoaluetta. Osaa käytetään esitapahtumiin, osaa itse SM-sprinttiin ja osa pidetään reservialueina maankäytöllisten tai liikenteellisten ongelmatilanteiden varalle. Lupa- ja omistuskysymysten takia kilpailuun soveltuvien vara-alueiden tarve on Helsingissä poikkeuksellisen suuri. HS toivoo kaikilta pääkaupunkiseudulla toimivilta suunnistajilta yhteistyötä varattuihin maastoihin liittyvien käyttörajoitusten noudattamisessa. Siten takaamme SM-kisoihin kaikille reilun kilpailun mahdollisimman hienossa sprinttimaastossa.

Varatut alueet ovat (tarkemmin ks. kartta)

  • Länsiväylän eteläpuolinen Lauttasaari
  • Ruoholahti – Jätkäsaari – Länsisatama
  • Sörnäinen
  • Laakso – Ruskeasuo – Kivihaka
  • Munkkiniemi – Munkkivuori – Pajamäki
  • Kaarela – Kannelmäki
  • Pohjois-Haaga – osa Etelä-Haagaa

Tarkemmat harjoituskieltoalueet selviävät karttarekisteri.fi– sivustolta.

Näille alueille on siis 6.11.2016 alkaen julistettu kilpailu- ja harjoittelukielto. Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjen mukaisesti (§ 18.131) suunnistusharjoittelu kartan kanssa on edellä mainituilla alueilla tästä eteenpäin kielletty. Muu liikkuminen kuin kartan kanssa tehtävä suunnistusharjoittelu on sallittua.

SM-sprinttiin valikoituva kilpailualue julkaistaan kesällä 2017. Sillä alueella tulee olemaan 3.9.2017 alkaen (§ 18.132) täysi kilpailu- ja harjoittelukielto, eli kaikki liikkuminen kilpailu- ja harjoittelukieltoalueella on kiellettyä SM-kilpailuihin osallistuvilta suunnistajilta.

Maastojen käyttörajoituksia puretaan sitä mukaa kun niitä maaliskuusta 2017 alkaen käytetään esitapahtumiin.

Lisätietoja asiasta antaa SM-sprintin karttaryhmän vetäjä Hannu Lammi if.ta1480708904jatsi1480708904nnuus1480708904nigni1480708904sleh@1480708904immal1480708904.unna1480708904h1480708904

Info-leiripäivä Kisakallion Urheiluopistolla

 

Kisakallion Urheiluopistolla vietetty leiripäivä huipentui aamun harjoituksen ja tukevan lounaan jälkeen valmennuksen Info-tilaisuuteen.

Valmennuspäällikkö Harri Kosken sekä Henrik Talan johdolla valmennusjaosto tiedotti sen organisoitumisesta ja ensikauden ryhmärakenteesta sekä tulevan kauden harjoitus- ja kilpakalenteriin liittyvistä suunnitelmista ja haasteista. Urheilijanäkökulmaan pureuduttiin jakamalla liki 50 paikallaolijaa pienryhmiin. Ideoita purettiin viihtyisässä urheiluopiston auditoriossa ennen purjehduksen MM-hopeamitalistin Tuula Tenkasen mielenkiintoista esitelmää valmistautumisesta Rion olympialaisiin.

Mielenkiintoisia yhtymäkohtia suunnistukseen löytyi mm. mentaalivalmennuksesta ja urheilijan vireystilaa koskevista pohdinnoista. Tuulan esitys herätti aktiivista keskustelua ja juttua olisi riittänyt iltahämyyn asti. Harri rohkaisikin urheilijoita pohtimaan, mitä ja miten voi oppia toisista lajeista. Lopuksi virisi ajatuksia valmentajien ja urheilijoiden kesken arjen yhteistoiminnallisuudesta.

Vuoden HS-läinen ja muita syyskokousuutisia

Repa on vuoden HS-läinen (Kuva Teijo Oksanen)

Helsingin Suunnistajien syyskokous pidettiin 8.11. Pirkkolassa.

Vuoden HS-läinen on tänä vuonna pitkäaikainen SG-talkoolainen ja kuntosuunnistusten järjestäjä. Hänen työnsä tapahtuu katseilta piilossa. Vuosikausia hän on siirtänyt kiintorastien paikkoja Nuuksiossa.

Tänä vuonna hän on ollut Iltarastien ratamestarina kolme kertaa ja vuosien mittaan yhteensä varmaankin 30 kertaa. Ratamestaritiimin vetäjän mukaan hänen tekemänsä radat tulevat ajallaan, juuri sellaisina kuin ohjeissa on toivottu; rastit ovat paikallaan ja palaute suunnistajilta myönteistä.

Suunto Gamesin ratamestarivuorojakin on ainakin viisi lähivuosina. Tuhannen rastipukin pukin raja lienee jo ylitetty. Ja nuoremmille tiedoksi, että hänen ratamestarimeriitteihinsä kuuluu myös Vierumän Jukolan viestin ratamestarointi 1984. Onnittelumme Reino Hotille.

Kokous päätti, että seuran puheenjohtajana jatkaa Jouko Lahtinen ja erovuoroiset hallituksen jäsenet (Jorma Erkkilä, Heli Koivistoinen, Pekka Lammi ja Henrik Tala) valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle. Valmennuksen kolmen uuden jaoston puheenjohtajiksi valittiin Heli Koivistoinen (vihreö), Riikka Otsamo (valkoinen) ja Henrik Tala (sininen) ja muiden jaostojen puheenjohtajiksi Hilleriikka Vaho (IR-jaosto), Pauliina Lankinen (kilpailujaosto),Juha Burtsoff (talousjaosto) ja Pekka Lammi (viestintäjaosto).