Nuuksion 7 ratamestareiden mietteitä

Nuuksion 7“Suurviesteihin verrattuna Nuuksion 7 radat ovat tiukkaa suunnistusta koko matkan. TV-tuotannon takia ei ole tarvinnut tehdä kompromisseja. Yöllä korostuvat varmat ja sujuvat reitinvalinnat.”

 

Nuuksion 7 suunnistetaan 12-14.6. neljässä maastossa eri puolilla Nuuksiota. Kun ratamestarit esittelivät valmiita painoon lähdössä olevia ratoja alkoi karttapeukaloa heti syyhytä. Luvassa on todella haastavat ja mielenkiintoiset radat.

Jokaisella Nuuksion 7 sarjan osuudella on luvassa yli kilometrin mittainen rastiväli, muutamalla osuudella jopa useampi. Pisin rastiväli näytti yli 2 km mittaiselta, johon itselleen sopivan reitinvalinnan tekeminen ei amatööriltä tuntunut onnistuvan lainkaan. Kattaukseen kuuluu toki myös tarkkoja rastipisteitä kuusikkorinteissä ja koukeroisilla avokallioilla.

 

Tarkkaa suunnistusta Luukin ja Rinnekodin peitteisissä maastoissa

Luukki“Ihan alussa mietimme jokaiselle osuudelle kokonaan omaa maastoa ja rataa. Pian kuitenkin päädyttiin siihen että neljällä hyvällä maastolla mennään ja että jokainen osuus ei tarvitse kuitenkaan omaa rataa” kertoo Nuuksion seiskan puuhamies Jyrki Louhi, joka toimii ratamestarina molempien viestien aloitusosuuksilla Luukin ja Rinnekodin maastoissa.

“Tarjolla on sekä pitkiä reitinvalintavälejä että tarkkaa suunnistusta välillä hyvinkin peitteisessä maastossa” Jyrki jatkaa. “Nuuksion seiskan radat yltävät aina pohjoiseen, Rinnekodin maastoihin, joten uutta maastoa on tiedossa Halkolammen maastoissa iltarasteilla käyneille” hehkuttaa Jyrki lopuksi.

 

Salmessa “nautitaan” luoteisesta maastonosasta

Salmi“Radalla ei ole vaikeutta säästetty” vastaa ratamestari Mikko Laakso, kun häneltä kysytään Salmen radoista. Salmessa on käytössä luoteinen maastonosa, jossa on viimeksi suunnistettu vuoden 2007 Suunto Games kilpailuissa. “Maasto on loivapiirteisiä kaliiomäkiä sekä osittain talosmetsää” kuvailee Mikko Salmen maastoja.

Yöjuoksuja varten Salmen rasteilla on heijastin. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana yöllä vaikkei rasteja ole piilotettu. “Alkumatkan hitaudesta ei kannata lannistua ja pitkän välin reitinvalintaa kannattaa miettiä” toteaa Mikko lopuksi.

 

Haastavaa ja rankkaa luvassa Eikan laatimalla radalla

PirttimäkiEntäpä millaista on Pirttimäki-Nuuksion maasto? “Haastava ja rankka” toteaa ratamestari Einari Heinaro kuin apteekin hyllyltä. “Rata on poikkeuksellisen raju, eikä suunnistajaa päästetä helpolla. Radan pisin väli tarjoaa useita reitinvalintavaihtoehtoja, joista mikään ei ole erikoisen hyvä. Suoraan viivaa pitkin tätä väliä ei kuitenkaan kannata mennä” jatkaa Eikka.

Itsekin suurviestien kärkijoukoissa juokseena Eikka kertoo että suurviesteihin verrattuna Pirttimäki-Nuuksion 7 km rata on tiukkaa suunnistusta koko matkan, kun ei ole tarvinnut tehdä TV-tuotannon takia kompromisseja. Eikan rasteilla on myös heijastimet yöjuoksuja varten. “Yöllä varmat ja sujuvat reitinvalinnat korostuvat” neuvoo Eikka lopuksi.

 

Aten kyydissä Senaatintorilta Isosuolle

IsosuoEntäpä millaisia haasteita viime vuoden Senaatintorin suunnistuksen maailmancupin sprinttiviestin ratamestari Atte Lahtinen on asettanut tällä kertaa suunnistajille Pirttimäen eteläosiin, Isosuon maastoon? “Monta kertaa mennään kovassa vauhdissa takarinteseen” vastaa Atte kun kysytään missä ovat ratojen haastavimmat kohdat.

“Maasto on tuttua haastavaa Pirttimäkeä, mutta radoille on haettu parhaita ja viime aikoina vähemmän käytettyjä alueita” jatkaa Atte. “Suunnitelmat rastiväleille pitää tehdä alusta loppuun” neuvoo Atte lopuksi.

 

Nuuksion nelosessa tarjolla haastetta lyhyemmillä matkoilla

“Haastavaa suunnistusta lähdöstä maaliin, mutta lyhyemmillä matkoilla kuin Nuuksion seiskassa” kuvaa Nuuksion nelosen avaus osuuksien ratamestari Jyrki Louhi Nuuksion nelosen ratoja. Nuuksion nelosen radoilla on tarjolla myös pitkiä yli kilometrin mittaisia reitinvalintavälejä, mutta nelosen radat ovat keskimatkojen tyyppistä tiukkaa suunnistusta.

“Nuuksion 4 sarja tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka eivät saa joukkuetta kasaan Nuuksion 7 sarjaan tai joille Nuuksion 7 radat ovat liian pitkiä. Joukkueeseen ei tarvita välttämättä kuin kaksi suunnistajaa. jotka käyvät vaikka perjantaina juoksemassa aloitus osuudet Luukissa ja sunnuntaina loput kaksi osuutta Pirttimäessä.” summaa Jyrki.

 

Tevetuloa nauttimaan Nuuksioon!
ratamestarit

 

>> Nuuksion 7 lisätiedot ja ilmoittautuminen

 

×

Comments are closed.