In memoriam: Gunnel Lindeman 20.4.1942 – 12.1.2020

Lasten Rastit
Suunnistusystävämme Gunnel oli paitsi suunnistaja myös monipuolinen ja aktiivinen liikunnan harrastaja. Hän harrasti suunnistuksen lisäksi hiihtoa (15 Finlandia-hiihtoa), maratoneja (13 maratonia). Parhaan ajan maratonilla 3.40.39 hän saavutti 46 vuotiaana 1987. Kalevan kierrokseen hän osallistui kymmenen kertaa. Erityisesti seniorina hän harrasti aktiivisesti myös voimistelua. Miehensä Osmo, joka toimi Gunnelin aktiivisena huoltajana näissä muissa harrastuksissa, on harrastanut suunnistusta poikavuosista lähtien. Gunnel aloitti suunnistuksen vasta 40-vuoden ikäisenä, kun heidän poikansa Tommi opetteli suunnistusta. Äiti ja poika oppivat yhdessä suunnistuksen alkeet. 

Gunnel sai sitten lisäopetusta mieheltään, kun he yhdessä suunnistivat mm. Iltarasteja. Gunnelilla oli hyvä kuntopohja ja hänelle syttyi kipinä suunnistusharrastukseen, jota hän sitten ehti harrastaa lähes 40-vuotta ja osallistua kotimaassa 563 Kansalliseen ja AM-kisaan sekä 17 kertaa SM-kisaan ja muutamiin Venlojen viesteihin. Hän nautti suunnistussuorituksesta, menestyminen ja palkinnot olivat hänelle sivuseikkoja. Palkinnot hän saattoi jättää jopa hakematta. Jos joku tarvitsi metsässä apua tai neuvoja, hän oli aina valmis auttamaan. Oma suoritus ei ollut niin tärkeä, ettei hänellä olisi ollut aikaa auttaa ja tarvittaessa kuunnella ja lohduttaa muita. Hän oli poikkeuksellisen empaattinen ihminen. Sitä kuvaa myös mm. se, että viesteihin hän ei ollut kovin halukas osallistumaan. Hän ei halunnut aiheuttaa mahdollista pettymystä viestitovereilleen, jos epäonnistuisi osuudellaan.

Taitojen lisääntyessä hän innostui miehensä kanssa suunnistuksen ulkomaanmatkailusta. Hänelle kertyi näiltä matkoilta 47 rastiviikkoa, 17 WMOC -kisaa ja yhtensä 477 ulkomailla käytyä kisaa. Ulkomaan matkoille hän oli innokas lähtemään vielä vakavan sairautensa loppuvaiheessa. Suunnistusmatkat virkistävät niin mieltäni ja ovat siksi tärkeitä, hän totesi Portugalissa vielä helmikuussa 2019. Oli hämmästyttävää, kuinka hyviin suorituksiin hän raskaiden hoitojen välillä kykeni. Viimeisellä ulkomaan kisamatkallaan Turkkiin viime vuoden loka-marraskuun vaihteessa hän vielä menestyi erinomaisesti.

Meille kaikille hänen suunnistusystävilleen, joita on paljon yli seura- ja kansallisuusrajojen, Gunnel jätti lämpimän ja kauniin muiston hyvin empaattisesta suunnistusystävästä.

Kaarina Isoherranen Osmo Lindemanin avustamana

×

Comments are closed.