Vinkit Iltarasteille Pirttimäki 9.9.

Iltarasteilla 9.9. on tarjolla monipuolista, upeaa maastoa Pirttimäen eteläosissa, 1:7500 karttavaihtoehto kaikille radoille, vaativat radat yösuunnistajille sekä piste-ennätykset R-radoille. Lue vinkit omaan ratavalintaan ja ratamestarin ajatukset ratasuunnittelun taustoista.

Seuraavat IltarastitIltarastit 9.9. Pirttimäen ulkoilumaja (Kunnarlantie 110, Espoo), lähdöt 16:30-18:30. Ratamestari Matti Kaasalainen, pomo Markku Arjamaa.

Radat: 1.5, 3, 4, 4V, 5, 6, 7 ja 9km sekä R-radat R60/R90 (43 rastia, kaikki n 10km, 185 pistettä). Kaikki rastit painettu karttaan, yhdistä oma ratasi. Kartat: 1:7500 ja 1:10 000.

YÖSUUNNISTUS radat 4V ja 6km, lähdöt 20:00-21:00, maali sulkeutuu 22:30.

>> Lue vinkit

Pirttimäki lehtoTällä kertaa Pirttimäen Iltarastien ratasuunnittelun pohjana oli kolme teemaa: 1) vähemmän käytetyt, hienot maastot Pirttimäen eteläosissa, Isosuon ympäristössä, 2) 1:7500 kartan käyttömahdollisuus kaikilla radoilla sekä 3) haastavat radat yösuunnistukseen. Näiden lisäksi oli huomioitava Iltarastien normaalit vaatimukset: taitotasoja vastaavat radat, maastonkulutuksen minimointi, kielletyt alueet, aiemmin käytettyjen rastipisteiden käyttökielto sekä kohtuulliset matkat lähtöön/paluu maalista.

 

Vanhat rastit

Ratasuunnittelun lähtökohta: ei käytetä vanhoja rastipisteitä

Suuri määrä rastipisteitä, tällä kertaa 43 rastia (joista 22 heijastimella yökäyttöä varten), helpottaa maastokuormitusta ja lisää suunnistuksellisuutta kun yksittäisellä rastilla on vähemmän kävijöitä. Samalla rastipisteet on helpompi sovittaa kunkin radan taitotasoon. Lyhyet 1.5 ja 3km radat hyödyntävät Pirttimäen polkuverkostoa, rastipisteet ovat selkeitä ja rastiliput ovat hyvin näkyvissä. 4 ja 5km radoilla käydään vaativammassa maastossa ja reitit voi valita muutenkin kuin polkuja seuraten. Vaativille radoille 4V, 6, 7 ja 9km on pyritty löytämään reitinvalintaa, suunnistukselliset rastipisteet ja rastiliput on sijoitettu niin, etteivät ne ole “maamerkkejä”.

 

Kartat 1:7500

Palanen Pirttimäkeä kahdessa koossa

Pirttimäen pienipiirteisten avokallioalueiden vuoksi 1:7500 kartta on monelle mieleen. Paremmin luettava kartta palvelee sekä ikänäköisiä että aloittelevia, uusia suunnistajia, joilla ei ole vuosien tuomaa maastotuntemusta ja rutiinia kartanlukuun. A3 kokoinen 1:7500 kartta rajaa käytettävän alueen kooksi noin 1.5 x 2.5km. Pisimmät rastivälit jäävät noin kilometrin mittaisiksi, mutta reitinvalintaa ja suunnistettavuutta löytyy varmasti.

 

Pirttimäki kuusikkoMolemmat yösuunnistuksen radat ovat vaativia myös päivänvalossa. 4V (4.4km/13 rastia) on runsasrastinen “keskari”, jossa rastinotto on tehtävä huolella. Yövuorossa nähtäneen ainakin parin rastin kohdalla “etsintäpartioita” pyörimässä. Vaativuudesta huolimatta 4V on turvallinen myös vähemmän kokeneille yösuunnistajille. Rata kiertää suhteellisen pienellä alueella ja maltti säilyttäen ulkoilureitiltä voi hakea aina tarvittaessa uutta suuntaa. Toinen yörata 6km (11 rastia) on piirretty vähän isommalla pensselillä. Lisää fyysisyyttä, enemmän huomiota reitinvalintaan ja varsinkin sujuvaan toteutukseen.

 

Ratatyön loppuvaiheessa syntyi ajatus Iltarastien tämän kauden uutuuden, R-ratojen eli pistesuunnistuksen kokeilusta isommilla pistemäärillä. Tavallisesti Iltarastien pistesuunnistus antaa yhden pisteen per löydetty rasti. Tällä kertaa rastin pistearvo on rastikoodin viimeinen numero: siis rasti 19 = 9 pistettä ja 42 = 2 pistettä. Nyt on jaossa ennätysmäärä 186 pistettä joko tunnin (R60) tai puolentoista (R90) lenkillä. Rasteja on yhteensä 43 ja matka kaikki kiertäen eli 186 pisteen keräämiseksi on noin 10km.

Kuten Iltarasteilla aina, myös Pirttimäen rastit ja heijastimet ovat maastossa koko viikon (poistetaan sunnuntaina). Koska rasteja on paljon, kierrettävää riittää useampaankin iltalenkkiin, myös yösuunnistuksen harjoituksena. Jos et ehdi maanantaina mukaan, karttoja on jälkimyynnissä Suunnistajan Kaupassa (Museokatu 34).

Nautinnollista ilta- ja yöretkeä!

Matti Kaasalainen
ratamestari

×

Comments are closed.