Maailman huippusuunnistajat Vihdin Tervalammelle

Maailman suunnistuksen valiot kokoontuvat ensi viikonloppuna Vihdin Tervalammelle, kun Helsingin Suunnistajat järjestää maailmancupin tämän vuoden ensimmäiset osakilpailut. Viikonlopun maastomatkojen jälkeen ohjelmassa on ensi viikon tiistaina sprinttiviesti Helsingin keskustassa.

Maastomatkojen näyttämönä ovat Nuuksion kansallispuiston hienot maastot. Lauantaina ohjelmassa on naisten ja miesten keskimatkan kilpailu ja sunnuntaina pitkä matka takaa-ajokilpailuna lauantain tulosten perusteella. Kilpailut alkavat lauantaina kello 9.15 ja sunnuntaina 10.10.

Tiistaina sprinttiviestin keskuspaikkana on Senaatintori, jossa kilpaiu alkaa kello 17.45. Sprinttiviestin yhteydessä on yleisölle kaupunkisuunnistusta.

Maailmancupin osakilpailut ovat käytännössä maailmanmestaruuskilpailuja kovatasoisemmat, koska maajoukkueet ovat isompia, jolloin vahvoista suunnistusmaista pääsee useampia edustajia kuin MM-kisoihin. Suomen joukkueeseen kuuluu 11 naista ja 14 miestä. Helsingin Suunnistajista mukana ovat Olli Ojanaho, joka suunnistaa maastomatkat, ja tiistain sprinttiviestissä kilpailevat Otto Kaario ja Topi Syrjäläinen.

Olli Ojanaho on kärsinyt jo pari kuukautta nilkkavammasta, joka tuli huhtikuussa harjoitusleirillä Norjan Haldenissa. Jalka ei kestä täysipainoista harjoittelua eikä kilpailua.

– Juoksen alkukauden tärkeät kilpailut, mutta sitten pidän taukoa, jonka aikana uskon jalan tulevan kuntoon. Kaikesta huolimatta koetan lähteä maailmancupin kilpailuihin hyvin keskittyneenä. Lauantain keskimatka ehkä on minulle parempi kilpailu, Olli uskoo.

– Olen pari vuotta harjoitellut paljon eri puolilla Nuuksiota, joten maastotyppi ja kartoitustyyli ovat tulleet minulle tutuiksi.

Topi Syrjäläinen kertoo, ettei ole ehtinyt harjoitella kovin paljon erityisesti sprinttiä.

– Maastomatkojen kilpailuja on ollut sen verran paljon, ettei sprintille ole jäänyt kovin paljon aikaa. Nyt viimeisinä päivinä ennen kisaa kuitenkin käännän ajatukset sprinttiin.

– Helsingin keskusta on aika normaali sprinttimaasto. Senaatintorin ympäristö on minulle tuttua, mutta jos radat menevät Katajanokalle, se on minulle ihan outoa. En ole tainnut käydä siellä koskaan.

Suunnistuksen ohella ratajuoksijana kilpaileva Otto Kaario juoksi keskiviikkoiltana Lahden GP-kisoissa 1500 metriä, minkä jälkeen hän matkusti Suomen suunnistusmaajoukkueen majapaikkaan Kisakallion urheiluopistolle.

– Kunto on ollut koko ajan nousussa, joten lähden luottavaisena maailmancupin sprinttiviestiin, Otto kertoi.

– Minulle ei ole merkitystä, juoksenko viestissä toisen vai kolmannen osuuden. Ne ovat jokseenkin samanlaisia, tosin kolmannella osuudella erot ovat jo kasvaneet, joten muita kilpaiijoita ehkä näkee vähemmän kuin toisella osuudella, Urheilukoulussa Santahaminassa palveleva Otto sanoi.

Viikonloppuna suunnistetaan Tervelammella myös  kansainvälinen Helsinki O-Games, johon on ilmoittautunut runsaasti yli tuhat osanottajaa.Tiedossa on siis kaiken kaikkiaan iso ponnistus seuran järjestelykoneistolle.

Teksti, Jorma Erkkilä
×

Comments are closed.