Ekillä on takana 50 Jukolan viestiä

Vuoden 2013 Jämsä-Jukolan joukkuekuvassa Erkki Latvasto on kolmas vasemmalta. Kokoonpanolla on juostu monet viestit.

Tänä vuonna Kangasalla suunnistettu järjestyksessään 71. Jukolan viesti oli erityinen kilpailu Helsingin Suunnistajien 75-sarjassa suunnistavalle Erkki Latvastolle, sillä kyseessä oli miehen 50. Jukolan viesti.

Helsingin Suunnistajissa Eki on vaikuttanut vuodesta 1971 lähtien ja hän on toiminut monenlaisissa seuratehtävissä – omien sanojensa mukaan “ollut kaikessa muussa mukana paitsi ollut puheenjohtaja tai naisjaoston jäsen”.

Eki vertailee alkuaikojen viestejä nykyisiin ja toteaa, että “Jukolan viestissä oli mukana huomattavasti vähemmän osanottajia, osuuksilla ei ollut hajontoja, karttojen taso ei ollut nykyisten karttojen luokkaa ja kilpailukeskuksissa oli vain vähän kaupallista toimintaa. Viestin perusolemus ei kuitenkaan poikennut paljoakaan nykyisestä.”

Jukola-konkarin mieleenpainuvin juoksu on vuoden 1977 Jukola Ruokolahdella, jolloin Eki suunnisti HS:n 1-joukkueessa, vaikein taas kura-Jukola -81, kuumin Joutseno -89 ja kylmin Kankaanpään -75 viesti.

Eki oli myös Helsingin Suunnistajien mukana järjestämässä Vierumäellä 1984 suunnistettua Jukolan viestiä. Nuorin lapsista seurasi tuolloin kilpailua vielä lastenvaunuissa ja mieleen on jäänyt sekin yksityiskohta, että viestin ensimmäisessä vaihdossa aikoja otettiin vain maaliintuloletkojen ensimmäisille ja viimeisille joukkueille; juoksijoiden määrät letkassa laskettiin ja vaihtoajat interpoloitiin.

Mitä haluat sanoa niille, jotka vielä miettivät osallistumistaan ensimmäiseen Jukolan tai Venlojen viestiinsä?

“Rohkeasti vain mukaan, kyllä Jukola opettaa”, päättää Eki.

Seuraavan kerran tämä on mahdollista Napapiiri-Jukolassa 2020.

 Ekiä haastatteli Ilkka Malmi
×

Comments are closed.