Topi Syrjäläisen MM-debyytti: Ehjä harjoituskausi ja yhdessä toimiminen onnistumisen tikapuina

Photo by Christian Aebersold

Suunnistusliiton avoimessa valmennusseminaarissa Karjalohjalla puheenvuoron saivat MM-kisojen miesten maajoukkueen urheilija-valmentaja parit, jotka kertoivat mm. fyysisestä-, psyykkisestä- ja taitoharjoitteluun panostamisesta matkalla Norjan MM-kilpailuihin. Helsingin Suunnistajien valmentaja-urheilija kaksikko Kalle Rantala ja Topi Syrjäläinen kertoivat yhteistyönsä rakentumisesta ja määrätietoisesta harjoittelusta. Yhteistyö Kallen ja Topin välillä alkoi vuonna 2016.

Vaikka varhaiset suunnistusopit Topi sai Navissa ja Anttolan Urheilijoissa, juna toi lopulta Topin Mikkelistä veli Artun perässä Helsingin Suunnistajiin ja lukioon Märskyyn. “Märskystä tuli hyvä runko harjoittelulle ja siitä itselle oma versio”, totesivat valmentaja Kalle Rantala ja Topi. Seuraava päivän ohjelmiston ja valmentautumisen suuri vaikuttaja oli Puolustusvoimien Urheilukoulu. Nämä polustot käytyään valmentaja ja urheilija ovat etsineet omilla ehdoillaan sopivaa rytmitystä harjoitteluun.

“Viime syksynä päätimme tavoitella paikkaa maailmancupiin ja MM-kisoihin”, totesi Kalle Rantala, “ja molemmat tavoitteet toteutuivat.” MM-paikka avautui, kun Topi sijoittui MM-katsastuksissa keskimatkalla toiseksi.

Koska Urheilukoulun vuosi oli rikkonainen, halusimme kokeilla klassista perusharjoittelua ja se toimi. Kulmakivenä oli ehjänä pysyminen. MM-kisojen kynnyksellä Topi kertoikin, että kehityksen taustalla on tottakai ollut hyvin puhdas ja onnistunut harjoituskausi: “Aiemmista vuosista poiketen onnistuin välttymään isommilta sairasteluilta ja pystyin harjoittelemaan säännöllisesti hyvillä määrillä.”

Seminaarin puheenvuoroissa puhuttiin myös itseluottamuksesta ja itse-ymmärryksestä. Urheilijoiden mukaan kehityksen tukena on ollut muun muassa kovien harjoitusvastustajien löytyminen ja yhteistyön rakentaminen myös ulkomaalaisten kilpakumppanien kesken. Esimerkiksi valmistavalla leirillä käytiin Norjassa.

“Oli hienoa päästä juoksemaan tosi kovia urheilijoita vastaan. Silloin tajusin, että kuulun mukaan ja että pystyn haastamaan muiden maiden kovia urheilijoita. Se vaikutti itseluottamukseen ja olin valmiimpi kisoihin.”

21-vuotias Topi Syrjäläinen oli Suomen ainut ensikertalainen suunnistuksen MM-kisoissa Norjassa ja hän sijoittui debyyttimatkallaan sijalle 25.

Topi Syrjäläinen – Kuva: Markku Brummer

×

Comments are closed.