75-vuotiasta juhlimassa

“Metsissä kuljimme kerran”

Seurahistorian tulkitsija ja sanoittaja Kalle Rantala nostatti tunnelmaa juhlayleisössä elävällä historiakerronnalla yhteisestä ilostamme Helsingin Suunnistajista. Tarinan pääosassa oli seuratoimija ja tämän luovuus ja kyky toimia yhdessä, halu aikaansaada sekä edistää arvoja ja päämääriä, joiden tavoittelun koemme tärkeiksi. Tällä kertaa emme olleet “matkalla metsässä”, vaan avaamassa ajan kulkuja ja juhlistamassa 75-vuotiasta.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio, joka oli tapahtuman aikaan Espanjassa Euroopan Olympiakomiteoiden vuosikokouksessa, piti juhlapuheen videon välityksellä. Oli myös erityisen ilahduttavaa, että Juhani Salmenkylä oli juhlimassa kanssamme, kuten yhteistyökumppanimme Metsähallitus, Mehiläinen, Suomen Suunnistusliitto ja Suunnistava Uusimaa.

Näitten juhlien päätyttyä on aika kiittää sen toteuttajia, Milla Mattilaa sekä Hanna Lankista, ja juhlien ideointiin osallistunutta Jussi Rajamäkeä. Apua ryhmä sai matkansa varrella monilta seurakavereilta. Erityiset kiitokset kuuluvat myös Paasiravintolan henkilökunnalle ja ravintolan erinomaisille tarjoiluille sekä Duo Groundedin sopraano Marja Karille ja kitaristi Jouni Marttiselle. Pauliina Lankinen juonsi viihdyttävän historiateokseen perustuvan tietokilpailun ja Tommi Oksanen esitti värikkään tarinan ihmiseksi kasvamisesta urheiluseurassa. Illan isäntänä toimi tyylikkäästi Pekka Lammi.

Kiitos kuuluu myös Senni Sopaselle, jonka erityisellä rakkaudella antama lahjoitus nuorille ohjataan Pirkko ja Juhani Salmenkylän rahastoon.

 

Jouko Lahtinen jakoi tunnustuksia seuratoimijoille

“Juhlavuosi on sopiva aika kiittää niitä, jotka vuosien mittaan ovat tätä seuraa rakentaneet. Tänä vuonna on jaettu tunnutusmerkkejä kevätkokouksessa, HOGissa, syyskokouksessa ja nyt itse 75-vuotisjuhlassa.

Syyskokouksessa viimeisenä jaetun merkin sai Aimo Kangas. Siinä perusteluna oli Aimon vahva panos seuran nuorisotyössä vuosituhannen vaihteessa. Sanoin silloin, että sen työn tuloksena seurassa on monia nuoria vastuunkantajia. Tälle jatkona sopii erinomaisesti seuraavat neljä tunnustusmerkkiä”.

Tunnustusmerkki 326 – Ville Lampinen
Ville on upea esimerkki siitä, että seuratoiminta voi olla myös nuorten toimintaa. Ville tuli aikanaan Iltarasteille Maijan ja Synnöven avuksi. Hän on ollut myös viime vuodet merkittävä Iltarastien tekijä. Mutta kyllä hänet on lukuisina vuosina nähty myös SG:n ja HOGin erilaisissa tehtävissä. Tänä vuonna tuli hoidettua myös 25-Mannareissu.

Tunnustusmerkki 327 – Atte Lahtinen
Atte on karttaihmisiä. Hän on ollut valmennuksen aktiivinen tulevien kisamaastojen ja -ratojen tutkailija, kilpailujen maalitoimitsija ja  Iltarastikarttojen puhtaaksipiirtäjä monen vuoden ajan. Atte oli  ratamestarina tämän vuoden Salming-Sprintissä ja hänen käsialaansa oli myös viime vuoden Suomi-100 suunnistus.

Tunnustusmerkki 328 – Mikko Laakso
Mikko on ollut toinen aktiivinen tulevien kisamaastojen ja -ratojen tutkailija ja Iltarastien ratavastaava. Hän kuuluu myös Iltarastien tulostiimiin. Myös Mikko on ollut pitkään vakiokasvo kisojen maalissa.

Tunnustusmerkki 329 – Pekka Lammi
Pekka on hoitanut seuran tietojärjestelmiä usean vuoden ajan. Tämä työ ei näy ulospäin, kun siinä onnistuu. Pekka on ollut kilpailujen maalitiimin vakiotoimitsija jo monen vuoden ajan ja sen lisäksi hän on ollut kuusi vuotta seuran hallituksessa.

Hopeisen ansiomerkin 113 – Karin Rantamäki
Karin toiminut seurassa monessa erilaisessa tehtävässä ja sen takia hän on hyvin perillä seuran toiminnasta. Hän on ollut vuosia nuorten ryhmän valmentajana. Firmaliigan tulospalvelussa hänet on myös nähty pitkään. Hallituksessa hän on ohjannut seuran toimintaa ja toiminut myös seuran puheenjohtajana. Näiden lisäksi hän on vastannut seuran kilpailujen maalitoiminnoista.

Kultaisen ansiomerkin 51 – Reino Hotti
Repa on ollut vuosia seuran luotetuimpia ratamestareita, ja onhan häntä tarvittu SG:ssa lukuisia kertoja. Myös Iltarasteilla hän on hoitanut ratamestarin annoksen, mutta yleensä tuplana. Edelleen hän on vakio henkilö kiintorastien viejänä ja kilpailujen rastipukinrakentajana. Hänen seura-aktiivisuuttaa kuvanne ajatus, kunhan saa olla metsässä puuhaamassa.

Kultaisen ansiomerkin 52 – Olli Juntunen
Jos pitäisi veikata henkilö, jonka uskoo tapaavansa seuran tapahtumista toimitsijana, niin pistäisin lanttini likoon Ollin puolesta. Hän oli vuosia SG:n ensiapu, mutta ei ole rajoittanut toimintaansa seurassa ammattinsa mukaan vaan on tehnyt kaikkea tarjottua. Kovasta peruskunnosta kertoo myös se, että Olli viettää ensin muutaman tunnin ohjaten autoja parkkiin ja lähtee sitten tekemään illan varsinaisen harjoituksen metsään 5,6 tai 7 km radalle.

Kultaisen ansiomerkin 53 – Jouni Savelainen
Jouni, kuten nämä muutkin, on ollut monessa mukana vuosien mittaan. Hän toimi aikanaan miesten joukkueen valmentaja. Viime vuosina hän on ollut Iltarastien ratamestarina ja ollut mukana lähettämässä kilpailijoita metsään seuran kisojen lähdöissä.

Seuran hallitus on kutsunut Jussi Rajamäen seuran XI kunniajäseneksi.
Jussi seuratoimija oli vuosia Iltarastien ja Firmaliigan tulospalvelun ydin. Hänen aikanaan suunnistusmaailma siirtyi pihtileimasimista, pahvilapuista ja liiduista sähköiseen leimaamiseen ja emit-kortteihin. Kun tulosten käsittelyyn ei ollut ohjelmistoja, hän rakensi sellaisen. Kuten Kalle kirjassaan toteaa, Jussi ja firmaliigan järjestelyt olivat erottamaton yhdistelmä 1990-luvulta 2010-luvun puoliväliin.

Vuoden HS-läinen on Matti Kaasalainen.
Matti on ollut mukana seuran kuntosuunnistustoiminnassa vasta muutaman vuoden. Hän aloitti tilanteessa, jossa seuran pitkäaikaiset tapahtumanjärjestäjät olivat päättäneet jättää tehtävät nuoremmille. Tuolloin seuralla oli lähes 40-vuotinen historia Iltarastien alullepanijana ja maine Suomen laadukkaimpien kuntosuunnistustapahtumien järjestäjänä. Varsin haastava lähtöasetelma, kun vertailukohtia oli joka puolella. Hänen toimintansa on ollut luovaa, ensin lopetettiin jonottaminen Iltarasteilla ja samalla pystytettiin useita mahdollisuuksia maksamiselle, sitten rakennettiin työkaluja seuran jäsenten aktivoimiseen. Tämän ideoimisen ja teknisen kehittämisen ohella hän on ollut vuosittain itse mukana vaikka kuinka monessa tapahtumassa tekemässä ja opastamassa tekijöitä. Jos Iltarastit olivat ennen Matin aikaa Suomen laadukkaimpia kuntosuunnistustapahtumia, ne ovat sitä vahvasti edelleen.

 

Kuvat: Jarmo Laakso

 

×

Comments are closed.