Kaupunkibulevardit vaihtuvat metsään

Helsingin Keskuspuisto saa uuden elämän kuntosuunnistajien lähimaastona. Keskuspuiston ennallistaminen ja muutos ulkoilureittien pilkkomasta liikuntapuistosta takaisin metsämaastoksi on jo pitkällä mm. Pirkkolassa ja Maunulassa. Uuteen maastoon päästään tutustumaan heti huhtikuun alussa Iltarastit-kauden avauksessa.

Keskuspuistoon uutta metsää

“Helsingin kaupunkibulevardit saivat tyrmäyksen oikeudessa” Helsingin Sanomat 5.2.2018 uutisoi Helsingin hallinto-oikeuden päätöstä, joka kumosi Helsingin yleiskaavan kriittisiä osia. “Oikeus kumosi muun muassa Helsingin suunnitelmat muuttaa Länsiväylä, Turunväylä, Hämeenlinnanväylä ja Lahdenväylä niin kutsutuiksi kaupunkibulevardeiksi. Hämeenlinnanväylältä Keskuspuiston alueelle osoitetut uudet rakentamisalueet ovat hallinto-oikeuden mukaan maakuntakaavan vastaisia. Ongelma on oikeuden mukaan se, että Keskuspuiston virkistysalue supistuisi liikaa.”

Helsingin kaupunki ei ole kuitenkaan jäänyt ihmettelemään oikeuden päätöstä. Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki kommentoi blogissaan 6.2.2018 “Suunnittelua voidaan viedä eteenpäin,… itse asiassa reippaasti ja kunnianhimoisesti”. Luonnon, ulkoliikunnan ja erityisesti suunnistuksen ystävät pääsevät pian näkemään, että työt ovat edenneet todellakin reippaasti ja paljon suunnittelua pidemmälle. Kunnianhimo näkyy toteutuksessa: kaupunkibulevardit ja Keskuspuiston rakentaminen ovat vaihtuneet mittavaan metsämaiseman ennallistamiseen.

Ulkoilureittien ja polkujen verkoston muutos takaisin metsämaastoksi on jo pitkällä. Kaivurit ovat olleet koko kevään työssä mm. Pirkkolan liikuntapuistossa. Metsäistutukset käynnistyvät heti maan sulaessa ja muutosta vauhditetaan mahdollisimman suurikokoisilla taimilla, joiden käytöstä on saatu hyvää palautetta mm. Mechelininkadun uudistuksessa. Uusilla istutuksilla paikataan myös Kiira-myrskyn Keskuspuistossa viime elokuussa aiheuttamia tuhoja.

Suunnistajille täysin uutta maastoa

Kuntosuunnistajille ja luonnon ystäville Keskuspuiston ennallistaminen takaisin metsäksi on todellinen ilonaihe. “Suunnistustehtäviin saadaan lisää haastetta sekä reitinvalintoihin että rastinottoon” toteavat Helsingin Suunnistajien kokeneet ratamestarit yhteen ääneen. “Taitavat suunnistajat pääsevät taas nauttimaan eikä fysiikan merkitys korostu liikaa”.

Iltarasteja on järjestetty Pirkkolassa jo 40 vuoden ajan ja nyt on käynnissä suurin yksittäinen muutos maastossa. Käytännössä voidaan puhua kokonaan uudesta suunnistusmaastosta kuten oheisesta Pirkkolan alueen vanhan ja uuden kartan vertailusta selviää.

Vanha kartta, Pirkkolan liikuntapuisto

Uusi kartta 2018, Pirkkolan liikuntapuisto

Uuden Keskuspuiston ensiesittely

Helsingin Suunnistajien Iltarastit-kauden avaus tapahtuu juuri Pirkkolan liikuntapuistossa maanantaina 2.4. kello 16.30 alkaen. Koska yleisön kiinnostus Keskuspuiston muutokseen ja uuteen metsämaastoon on todennäköisesti hyvin suuri, järjestäjät tarjoavat mahdollisuuden ennakkotutustumiseen jo sunnuntaina iltapäivällä kello 1.04 alkaen.

×

Comments are closed.