Suunnittelusta toteutukseen – nuorisojaoston katse jo ensi vuodessa


Suunnistuskoulutoiminnan uudistus alkoi viime syystalvena. Siihen osallistui Heli Koivistoisen nuorisojaoston lisäksi seuraväkeä mm. vastaamalla kyselylomakkeen kysymyksiin ja osallistumalla infotilaisuuteen, jossa oli mahdollista keskustella jaoston tulevista reitinvalinnoista. Siksi oli paikallaan, joulunajan rauhoittumisesta huolimatta, tehdä pikainen tiedonkeruuretki nuorisojaoston riveihin uteliaana kuulemaan toteutuksesta. Sainkin huomata, kuinka innokkaasti he kertoivat kuluneesta kaudesta. Varmaan jotain hyvää on tapahtunut. (Kuva: Markku Brummer)
Ilkka Malmi näki, koki ja teki kautta 2018 nuorisojaoston mukana ja totesi, että nyt luodussa uudessa tavassa toimia kuuluu erityiskiitos Einari Heinarolle, “joka käytännössä muodosti tämän konseptin”.
“Konseptin etuna on mm. se, että aineistot ovat sähköisessä muodossa, myös kartat ratoineen, mikä tarkoittaa sitä, että materiaaleja voidaan käyttää helposti vuodesta toiseen. Konseptissa on hyvää myös se, että toimitsijatehtävät on jaettu rooleihin. Mukana on myös tehtäväkuvauksia, joihin voidaan asettaa sellainen lapsen vanhempi, jolla ei ole mitään aiempaa kokemusta suunnistuksesta. Kun järjestelyvastuut on jaettu rooleihin, kenenkään ei tarvitse yksin kantaa vastuuta koko tapahtumasta”.

Seuran valmennusryhmäläisten yhteistyö tuotti ratasuunnitelmia Suunnistuskoulun uusille ryhmille, Perhe-, Orava-, Kettu- ja Susiryhmille. Syyskaudella heillä oli 25 suunnistusharjoitusta (Paloheinä, Herttoniemi, Laakso, Mustikkamaa jne), joiden suunnittelusta vastasivat Einari Heinaro ja Arttu Syrjäläinen. “Olli Ojanaho ja Veli Kangas auttoivat. Meillä on ollut myös sprinttiviestiä ja viestisuunnistusharjoituksia”, täsmensi Arttu Syrjäläinen.
Nuorisojaoston pj. Heli Koivistoinen nosti esiin yhdessä toimimisen merkityksen nuorisotoiminnassa ja sitä tukevat erilaiset työkalut. “Meillä on kalenteri, josta näkyy koko kauden harjoitukset ja toimitsijavuorot. Kalenteriin on helppo laittaa nimet avoimiin toimitsijavuorioihin. Sitten on toimitsijoiden pakit, joista löytyvät kaikki materiaalit mm. nimilistat, kynät, toimitsijoiden liivit, laastarit ja rastiliput. Harjoituskarttojen laatu ja niiden helppo saatavuus tulee Synnöveltä tai JepeltäElina Roschier teki tärkeitä viikkotiedotteita koko kauden ja Kimmo Kärkkäinen oli mukana mm. monen suunnistusharjoituksen toteuttamisessa”.
Toiminnan tavoitteellisuus tulee selvästi esiin Heli kertoessa ohjaajien roolituksista harjoituksissa. “Lapset on jaettu taitotason mukaan omiin ryhmiin, joissa ohjaajina on pääasiassa seuran valmennuksen nuoria ja välillä huoltajia. Harjoituksissa on pyritty pitämään sama ohjaaja ryhmäkohtaisesti, jotta lasta on vastassa aina tuttu ihminen. Tämän vuoksi on helpompi arvioida lapsen kehittymistä ja tarvittaessa ohjata hänet toiseen ryhmään. Sitten meillä on 15-30 minuuttia kestävä alkujumppa, joka pidetään ryhmittäin ennen harjoituksia. Tämä auttaa ja opettaa lämmittämään lihaksia ennen varsinaista harjoitusta. Alkujumppana on ollut lenkkejä, pelejä ja leikkejä. Sen on vetänyt oman ryhmän ohjaaja. Lasten huoltajat ovat olleet aktiivisesti mukana harjoituksissa tarjoten apua ja auttaen pyydettäessä”.
Lapsia ja nuoria on Helin mukaan kannustettu osallistumaan leireille ja kilpailuihin, varsinkin Nuorten sarjasuunnistuksiin

“Kilpailuja voi hyvin pitää harjoituksina, jos itse kilpailu tai kilpaileminen tuntuu lapsesta alussa vähän pelottavalta. Perheleiri ja Vierumäen leirit ovat saaneet kiitosta hyvästä ja monipuolisesta ohjelmasta ja lämpimästä tunnelmasta. Leirien järjestäjille ja vetäjille suuret kiitokset!

Kaudella 2018 jaosto panosti myös kuljetusten organisoimiseen ja mahdollisuuteen nähdä eri ryhmien toimintaa. “Kaikki lasten alkeiskurssit täyttyivät nopeasti. Kurssit olivat samaan aikaan samassa paikassa kuin lasten harjoitukset. Näin perheiden oli helpompi osallistua alkeiskurssille lastensa kanssa, kun sisarukset harjoittelivat ryhmissä. Samalla alkeiskurssilaiset näkivät vierestä seuratoimintaamme ja ryhmiin oli helppo siirtyä kurssin päätyttyä“.
Lopuksi Heli korosti myös vuorovaikutteisuutta esittäen toiveen, että lasten alkeiskursseille olisi mukava saada vielä enemmän ohjaajia. “Huippusuunnistajat ja muutkin seuralaiset voisivat tulla käymään edes kerran lasten harjoituksissa. Tarjolla olisi perässäjuoksua, ohjaamista, palautteenantoa, juttelemista, kannustamista, rastien vientiä ja hakua”. Samalla hän pohtii kehitettävänä asiana lasten huomioimista yksilöinä ja henkilökohtaisen palautteen antamista harjoitusten ja kilpailujen jälkeen.
“Kehitettävää olisi myös jäsenpalvelun käytössä harjoituksiin ilmoittautumisissa ja torstain salivuorojen suunnittelussa”. Ensi kaudelle onkin tulossa suunnistusaiheista ohjelmaa torstain salivuoroille.
Katso myös:

HS Valmennus_ polku ja urheilija keskiössä
HS:n valmennustoimintaa hoitaa kolme jaostoa: niihin kuuluvat Lasten ja nuorten Suunnistuskoulut, Nuorten ja aikuisten SM-kisoihin tähtäävät urheilijat, Kansainväliselle huipulle tähtäävät urheilijat eli Sininen ryhmä;
Jaostojen ohella toimintaa järjestävät toimintaryhmät; taitoryhmä, fysiikkaryhmä, matkaryhmä.
https://helsinginsuunnistajat.fi/valmennusorganisaatio/


 


Myös pikkujouluissa on tunnelmaa
Kuvat: Heli Koivistoinen
 

Avainsanat: