Suunnistuksen valmennusseminaari toi esiin onnistumisen


JWOC2017 palkintojenjaon jälkeen oli mahdollista suunnata legendaariselle Ratinan stadionille, suunnistusvalmennusseminaariin. Tilaisuuden järjesti Suunnistusvalmentajat ry, jonka puheenjohtaja Mikko Niskanen avasi kuvauksella yhdistyksen tarkoituksesta. Miika Arvola kertoi parikymmenpäiselle yleisölle nuorten MM-keskimatkan ratamestarityöstä. Antti Örn selvitti valmennuksen roolia urheilijan taustavoimana ja Olli Ojanaho toi JWOC-kilpailijan näkökulmaa keskusteluun. Urheilijan jaksamisen lisäksi onnistumisen aspekti nousi keskustelussa esille. 

Onnistumisen käsite on moniselitteinen

Mitä ovat suunnistajan kognitiiviset taidot ja kyvyt, joita hän tarvitsee erilaisissa tilanteissa, joissa onnistumisen taustalla majailevat ainakin osittain ratamestarin juonikkaat ajatuskuviot? Ihan näin syvälle seminaarissa ei ehditty aiheessa pureutua, mutta ratamestarin taustaideoihin, jotka koskevat paitsi maasto- ja ratakäsityksiä, myös suunnistussuoritusta, Miika Arvola yleisön kuljetti. Olli Ojanaho taas kuvasi elävästi ja harkitsevasti kokemuksiansa ja toimintaansa maastossa havaintojen tekijänä ja valmiuttansa reagoida jatkuvasti suunnistusrytmiä häiritseviin tekijöihin ja tilanteisiin.

Toiminnan ohjausta ja suoritusta häiritsevien tekijöiden taustalla on siis tietenkin myös ratamestari. Suunnistustehtävät, jotka voivat perustua hänen käsityksiinsä siitä, miten maasto- ja tehtävätyyppejä varioimalla voi yrittää rikkoa suunnistajan suoritusta, kytkevät suunnistajan ja ratamestarin eräänlaiseen dialogiin, jossa he ottavat mittaa toisistansa. “Pelin” täsmällisiä ja todellisia kulkuja on kuitenkin mahdotonta kuvata. Onnistumisen näkökulmasta on kiinnostavaa ja hyvä muistaa se Antti Örnin terottama huomio, että ei välttämättä ole kovin mielekästä nostaa nuoren “urheilijan kruunuksi” aina jotain pääkisaa, joka kirkastaa hänen koko olemuksensa. “Ei voida olettaa, että urheilija, joka tekee 1-2 minuuttia virhettä per kisa, tekisi niitä vähemmän kauden pääkisassa.” Näin voidaan huomata, että todellisia onnistujia on kilpailussa aina paljon enemmän kuin sijoitukset antavat ymmärtää. Lisäksi Antti Örn kuvasi kiinnostavasti niitä tukitoimia, jotka liittyvät urheilijan kilpailuun valmistautumiseen ja urheilijaksi kehittymiseen.

JWOC2017 -viikko sai arvoisensa suunnistusseminaarin Ratinan stadionilla, kiitos järjestäjien.

×

Comments are closed.