RYMM-menetelmä mullistaa suunnistuksen

Iltarastit-tapahtumien kehitystyö on jatkunut kiivaana läpi koko talven. ”Asiakaselämyksen systemaat­tinen kehittäminen on toimintamme keskiössä” todetaan Helsingin Suunnistajien Iltarastit-jaostosta. ”Olemme kuunnelleet varsinkin aloittelevien kunto- ja virkistyssuunnistajien palautetta herkällä korvalla”. Jaostossa on todettu, että suunnistusharrastuksen alkuvaiheessa eniten tyytymättömyyttä aiheuttavat erot kartan ja maastokokemuksen välillä. ”On täysin ymmärrettävää, että luottamusta karttamerkintöihin ei synny, kun omat havainnot maastosta ovat niin erilaiset. Nyt meillä on ratkaisu”.


Iltarasteilla otetaan käyttöön suunnistuksen mullistava RYMM-menetelmä. Rastipainatusta (kaikki rastit painettu kartattaan) ja ratapainatusta (rata rasteineen painettu karttaan) täydentää nyt RastiYmpyräMerkittyMaastoon-tekniikka. ”Onhan se myönnettävä, että varsinkin Nuuksion metsissä yksittäisen 1x1m kokoisen maastokohteen löytäminen on täysin onnenkauppaa. Nyt tarjoamme selkeästi tunnistettavan ja karttamerkintää vastaavan 75 metrin ympyrän.” RYMM-menetelmä palauttaakin suunnistuksen taitolajiksi, jossa sattuman merkitys on eliminoitu. ”Jatkossa maasto todellakin vastaa karttaa ja näin suunnistajan luottamus niin karttaan kuin omiin taitoihin kasvaa”.

Iltarastien kokeneet ratamestarit ovat ottaneet haasteen rohkeasti vastaan ja harjoitelleet RYMM-menetelmää ahkerasti. Avuksi on otettu mm. 37.5m valmis mittanauha, jonka avulla täydellinen rastiympyrä syntyy vaivattomasti pyöräyttämällä. Nauhaa yhteen rastiympyrään kuluu 236m. ”Uuteen totuttelu vie tietysti aikansa, mutta onhan jokaisella ratamestarilla aina viikko aikaa nauhoittaa rastinsa maastoon.” todetaan Iltarastien ratatiimistä. Rastien poishausta vastaavat emit-hakijat ovat myös uuden opettelun edessä. Rastiympyrät poistetaan heti tapahtuman päättyessä ja nauhaa kertyy parhaimmillaan yli 9km yhdestä Iltarastit-tapahtumasta.

Entä merkitäänkö myös kartan rataviivat maastoon? ”Johonkin raja on vedettävä, emme kuitenkaan halua tehdä kaikesta suunnistamisesta rastireittiä. Ja onhan pohjalla aina se suunnistamisen ydinajatus, löytämisen riemu.”

Innokkaimmat suunnistuksen harrastajat voivat tutustua RYMM-menetelmään jo 1.4. alkaen. Palautetta ja kokemuksia uuden tekniikan käytöstä voi jakaa Helsingin Suunnistajien Iltarastit-kauden avaustapahtumassa maanantaina 3.4. Pirkkolassa.

2 Responses to “RYMM-menetelmä mullistaa suunnistuksen”

  1. Kari Sane

    RYMM-menetelmässä on yksi merkittävä puute – myös rastinumero pitää merkitä maastoon. Laskeskelin, että 100 metriä nauhaa riittää hyvin yksinumeroisille rasteille ja 200 metriä kaksinumeroisille rasteille. Ilman tätä merkintää suunnistaja ei voi olla aivan varma siitä, että on oikealla rastilla.

  2. Hannu Lehto

    Olen samaa mieltä, numero pitäisi merkitä. Lisäksi minusta tuo 75 metriä on aika vähän. Miniminä pitäsi 100m. Silloin sattuman osuus jäisi vielä vähäisemmäksi.

×

Comments are closed.