Kulta-Ollin kolmas JWOC 2017 maailmanmestaruus

Kuva: Pirjo Valjanen (SSL)

Olli Ojanaho saavutti tänään kolmannen maailmanmestaruutensa Nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa Tampereen Särkänperällä. Voitto heltisi nyt pitkältä matkalta ja JWOC2017 on muodostumassa ikimuistoiseksi kisaviikoksi. Voitot eivät kuitenkaan ole tulleet helposti, sillä kamppailu on ollut kovaa ratamestarien onnistuessa haastamaan urheilijoiden taidon ja tekniikan hämäläisissä maastoissa. Tänään mitaleista taisteli loppuun asti myös neljänneksi sijoittunut Aleksi Sorsa, joka haastoi voitosta kamppailevan ruotsalaiskaksikon loppusuoralle asti. Hopealle sijoittui Simon Imark ja pronssia saavutti Simon Hector.

 

Tosi hienoa ollut kisailla kotiyleisön edessä. Kovat kekkerithän nää ovat olleet ja hienosti on mennyt mulla ja koko Suomen joukkueella. Kisoilla on hyvä fiilis. Rata oli tänään tosi hyvä – oli paljon rytmitystä ja yksi tosi pitkä väli. Alkumatkasta oli aika teknistäkin suunnistusta. Rata oli aivan älyttömän hieno ja vaativa kaikilla mittareilla.

 

Ratamestari Jani Lakasen pohdintaa

Kun näin alueen ensi kertaa 2,5v. sitten, sain nopeasti vision siitä, miten tälle alueelle suunnittelisin toimivan pitkän radan. Olen iloinen, että alkuperäinen visio toteutui n.70%sti, enkä joutunut tekemään isoja kompromisseja “turhien” kiellettyjen alueiden suhteen. Muutama väli hieman suppeutui näiden syiden vuoksi.Päätimme lopulta Kimmo Viertolan kanssa laittaa kaikki pellot/niityt lähtökohtaisesti kielletyiksi alueiksi, jotta saimme lisää reitinvalintamahdollisuuksia. Kun hahmottelin ensin haluamiani pitkiä välejä, huomasin peltojen pilaavan valintojen monimuotoisuutta. Peltojen kielletyksi tekeminen oli ikään kuin maaston muokkausta reitinvalintojen monimuotoistamiseksi (vrt. sprintin ylimääräiset aidat). Se vaatii pohdintaa sekä runsaasti nauhaa ja lopulta myös hiukan valvontaa varmistukseksi.

Yksi kilpailun kohokohdista oli poikien pitkä väli

Poikien pitkään väliin olin jo kauan tyytyväinen. Sain siitä rakennettua toivomani kaltaisen. 2,9km:n väli tarjosi monta variaatiota. Halusin, että hyvällä toteutuksella mikä tahansa on kannattava valinta ja siinä onnistuimme. Tällainen väli haastaa urheilijan siksi, että epävarmuus oman valinnan onnistumisesta kalvaa mieltä ja siten haastaa toteutuksen onnistumisen. Kaikkia vaihtoehtoja käytettiin ja voittaja-Olli juoksi reittiä, jota en uskonut kenenkään juoksevan. Vaikka Olli veti välin kokonaisuudessaan hyvin, menetti hän puolivälissä aikaa liian suoralla valinnalla.

“Minulle oli tärkeää saada paljon rytmitystä ja haastavaa, hienoa suunnistusta kisaan. Ilman varvausta ja kaukaisella lähdöllä se mahdollistui. Oli hienoa tarjota erilaisia maastonosia sekä näkyvyydeltään että kulkukelpoisuudeltaan. Kaikkea hämäläistä oli tarjolla.”

Joistain urheilijoiden valinnoista olin yllättynyt, mutta oletin kyllä, että kaikkea tullaan näkemään. Aluksi näytti, että poikien 1-2 väli tuli liian selväksi tiekierroksi, mutta lopulta moni meni suoraankin.

Kiitos Janille, maailmanmestarille ja Jukola-voittajalle, ratamestaripohdinnoista!

×

Comments are closed.