Iltarastit 40 v. Pirkkolassa 15.5.2017 

Iltarastit juhli 40-vuotiasta taivaltaan työn merkeissä Pirkkolassa. Ihka ensimmäinen Iltarastitapahtuma järjestettiin samassa paikassa maanantaina 9.5.1977. Tuolloin Iltarastit oli ennennäkemättömän rohkea ja suurimittainen seurakokeilu (myös Firmaliiga starttasi samoihin aikoihin). Tapahtuman tukijaksi saatiin Ilta-Sanomat ja ensimmäisenä vuotena rastilippujenkin malliksi otettiin IS:n lööppijuliste.

Ensimmäisten Iltarastien ratamestarina toimi Reimo Uljas, joka oheisessa kuvassa esittelee 40-vuotiajuhlarastien näköispainosta alkuperäisen kartan itäosista ja ensimmäisten iltarastien ykkösrastin rastilippua.Vasta toisena toimintavuotena siirryttiin nykyisen kaltaisiin oranssi-valkoisin -rastilippuihin.

Reimon arvion mukaan alkuaikojen suunnistusradat olisivat nykykatsannosta arvioiden helppoja. Tämä oli tarkoituskin, koska ajatuksena oli houkutella lajin pariin uusia harrastajia, ei niinkään tarjota harjoitusmahdollisuuksia aktiiviharrastajille.

Alkuaikojen rohkeat kokeilut ja tekemällä oppiminen tuottivat hyvää tulosta. Suosio oli alusta asti hyvä. Osallistujamäärä ylitti 6000 rajan jo ensimmäisenä vuonna ja kaksi vuotta myöhemmin (vuonna 1979) rikkoutui jo 20 000 osallistujan raja. Tuo maaginen 20600 osallistujan ennätystä odottaa edelleen rikkomista.

Ensimmäisten iltarastien tapahtumapomona toimi Jussi Salmenkylä ja toimitsijoina oli tusinan verran seuran aktiiveja. Järjestelyissä on paljon muuttunut ja kehittynyt, mutta monet asiat kuten tapahtumaorganisaation koko vastaavat hyvin nykyistäkin.

Tänä vuonna Iltarasti-jaoksen puheenjohtajana aloitti Hilleriikka Vaho. Nykyisin usein haastavin osa on pysäköinnin järjestäminen. Suosituimpina iltoina samanaikaisesti pysäköityjen autojen määrä saattaa nousta 500, vaikka lähtökohtaisesti kaikkiin itarastitapahtumiin pääsee myös julkisilla välineillä. Pirkkolan liikuntapuiston tyyppisellä alueella löytyy normaalioloihin riittävät kaksi laajaa parkkialueet.

Kuvassa Iltarasti-jaoksen pj Hilleriikka Vaho ja seuran pj Jouko Lahtinen juhlimassa tapahtumajärjestelyiden merkeissä Iltarastien syntymäpäivä Pirkkolassa.

Iltarastit on seuratoiminnan ytimessä monellakin tavalla. Olisi vaikea kuvitella HS:ää ilman iltarasteja. Hyvä idea myös on levinnyt laajalle. Kuntorasteja järjestetään eri seurojen toimesta yksistään pääkaupunkiseudulla lahes joka arkipäivä perjantaita lukuunottamatta. Onnea ja menestystä jatkoon Iltarastit.

Jyrki Kiviniitty

×

Comments are closed.